Anestezia dentara in timpul alaptarii – mit versus realitate

Multe mame care alapteaza amana vizita la stomatolog si indura dureri deosebit de puternice, ajungand chiar sa-si piarda dintii. Acest lucru se intampla deoarece s-a raspandit ideea ca alaptarea nu este compatibila cu anestezia dentara, cu radiografiile sau cu anumite medicamente.

De fapt, cu toate ca mamelor li se spune in cele mai multe cazuri ca trebuie sa intrerupa temporar sau permanent alaptarea ca sa poate beneficia de anumite tratamente dentare, acest lucru este necesar doar in foarte putine cazuri.

Adevar: Majoritatea medicamentelor si a substantelor folosite in anestezia locala sunt compatibile cu alaptarea

Radiografiile si novocaina (precum si alte substante folosite in anestezia locala, ca bupivacaina sau lidocaina, mepivacaina) sunt compatibile cu alaptarea, adica nu au niciun fel de efect negativ asupra copilului si nici nu reduc lactatia, cum se vehiculeaza.

Anestezicele locale au ca efect o pierdere reversibila a sensibilitatii locale prin blocarea impulsurilor nervoase din zona injectiei/aplicarii – efectul este strict in aceasta zona. In plus:

–        cantitatea in care este aplicat anestezicul este mica

–        timpul de lucru este scurt (vorbim despre interventii simple – carii, tratamente de canal sau extractii dentare)

–        medicul lucreaza la nivel local.

Substanta este absorbita lent in sangele mamei, apoi metabolizata in ficat, asa incat doar o cantitate infima mai ajunge apoi in celulele care produc laptele matern. (Ca fapt divers, substantele folosite in anestezia dentara sunt aceleasi ca in anestezia pentru cezariana sau nastere naturala, spre exemplu, doar cantitatea si concentratia difera.)

 

Antibiotice si antiinflamatoare

Si in ceea ce priveste aceste doua categorii exista mitul ca nu sunt compatibile cu alaptarea.

Adevar: Mamele care alapteaza ar trebui sa stie insa ca exista multe antibiotice care pot fi folosite fara probleme, la fel si antiinflamatoare ca: paracetamol, ibuprofen, algocalmin.

Mai mult decat atat, problemele sunt mai mari in cazul in care va confruntati cu o infectie dentara pe care nu o tratati decat daca ati folosi antibiotic.

In ceea ce priveste situatiile mai speciale sau alte tipuri de tratamente fata de cele amintite in acest articol, retineti ca trebuie intotdeauna discutate cu medicul dvs. dentist, pentru a gasi impreuna solutia cea mai potrivita.

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?