9 Factori de risc pentru pierderea dintilor | Medical Tours

 
 

9 Factori de risc pentru pierderea dintilor

Studiile arata ca putem preveni pierderea dintilor, iar specialistii numesc noua factori de risc pentru pierderea acestora ca urmare a bolilor parodontale. Iata lista realizata de catre acestia :

- Varsta mai mare de 35 de ani;
- Sexul masculin;
- Faptul ca nu am mers niciodata la dentist;
- Igiena dentara precara;
- Fumatul (fie ca am fumat in trecut sau o facem in prezent);
- Diabetul;
- Hipertensiunea arteriala;
- Artrita reumatica;

Al noualea factor identificat a fost faptul ca dintii frontali de pe mandibula sunt mai predispusi la a avea probleme gingivale decat cei situati in spate.
O parte dintre acesti factori, cum sunt sexul si varsta, nu pot fi influentati, dar, exista si alti factori precum spalatul pe dinti si fumatul pe care ii putem controla.

Consemnarea extractiilor dentare realizate

Khalaf Al-Shammari, Doctor in Chirurgie Dentara, Masterand in Stiinte si colegii acestuia au facut un studiu care a avut drept esantion toti adultii care au realizat extractii dentare in 21 de clinici de medicina dentara generala alese la intamplare – un sfert dintre clinicile de profil din Kuweit.
Cifrele finale au aratat cam asa : 1775 de pacienti si 3694 de dinti extrasi. Dintre acestia, 14 pacienti si-au extras toti dintii.

Motive pentru care ne pierdem dintii

Gingivita a fost principalul motiv pentru pierderea dintilor. Cercetatorii arata faptul ca ar fi una dintre marile cauze la nivel mondial.
Barbatii sunt mai predispusi la a avea extractii dentare decat femeile. Pierderea dintilor este de asemenea mai frecventa in randul pacientilor cu varsta de 35 sau de peste 35 de ani.
Aproape 3 din 10 pacienti erau fumatori sau au fumat in trecut. Este posibil ca legatura dintre fumat si pierderea dintilor sa fie mai stransa daca cercetatorii ar fi avut la dispozitie informatii precise legate de istoricul pacientilor.

Consecinta a netratarii problemelor dentare la un specialist

Aproape 40% dintre pacienti nu au fost niciodata la dentist. Numai 13% au beneficiat de tratamente dentare in cele 6 luni anterioare extractiilor.
Majoritatea pacientilor – 60% – au spus ca s-au spalat pe dinti ocazional sau chiar niciodata. Numai 16% dintre acestia au spus ca se spala pe dinti de cel putin 2 ori pe zi.

Pierderea dintilor si starea generala de sanatate

Multi pacienti aveau si alte probleme de sanatate. Aproape unul din cinci suferea de diabet tip 2. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o legatura bine definita intre gingivita si diabet.
Mai mult de unul din 10 pacienti avea hipertensiune arteriala. Se pare ca un studiu anterior a demonstrat o legatura intre gingivita si tensiune crescuta in cazul femeilor aflate la menopauza.
Studiul realizat de catre Al-Shammari a identificat o conexiune intre artrita reumatica si pierderea dintilor ca urmare a problemelor parodontale.

Pentru stabilirea acestor legaturi dintre pierderea dintilor si diabetul, tensiunea arteriala crescuta sau artrita nu au fost realizate analize de laborator, fiind vorba doar despre stabilirea unor trasaturi comune ale pacientilor.

Pentru a prevenii toate acestea va recomandam controale periodice efectuate la fiecare 6 luni si va invitam la o CONSULTATIE GRATUITA!

Posteaza comentariu

* obligatoriu (nu va fi publicat) * obligatoriu
Postaza comentariu