Cum ne protejăm de afecţiunile gingivale | Medical Tours

 
 

Afectiuni gingivale

Afectiunile gingiei sunt o problema din ce in ce mai frecventa, iar cauza lor principala este  acumularea placii  bacteriene. Daca nu se intervine la timp, aceste bacterii provoaca sensibilitate si inflamatia gingiei – gingivita. In timp, inflamatia va ajunge la tesutul gingival ce sustine dintele, care, in cele din urma, se va retrage, ceea ce poate cauza caderea dintilor. Primul semn ca gingiile sunt afectate este sangerarea acestora in timpul periajului (gingiile sanatoase nu sangereaza).

Alte semne pe care nu ar trebui sa le ignorati: culoarea rosie a gingiilor (gingiile sanatoase au culoarea roz) si umflarea lor. Daca va confruntati cu oricare dintre aceste semne, trebuie sa ajungeti cat mai repede la dentist, pentru a se putea interveni rapid si a primi tratamentul adecvat.

 

Primul stadiu al afectiunilor gingivale este gingivita, o afectiune reversibila. Daca insa problemele nu sunt tratate la timp, problemele se complica, transformandu-se in parodontoza sau periodontita, o afectiune cu evolutie ireversibila. Periodontita se instaleaza atunci cand bacteriile din placa bacteriana ajung si se dezvolta sub linia unde dintele si gingia se unesc. Urmarea este inrosirea si retractia gingiilor, iar dintii vor capata un aspect alungit. In plus, gingiile vor sangera la periaj sau atunci cand mancam. Daca nu se intervine, retractia gingiilor va continua, pana cand, in cele din urma, dintii isi vor pierde tesuturile de sustinere si vor cadea.

 

Preventie si tratament

Pentru a va mentine sanatatea dintilor si a gingiilor, trebuie sa respectati cateva reguli simple:

 

Problemele gingivale pot afecta pe oricine, insa exista persoane ce prezinta un risc crescut de aparitie a acestora: femeile insarcinate, fumatorii sau persoanele cu diabet zaharat.

In timpul sarcinii, gingivita este destul de frecventa, fiind provocata de modificarile hormonale. Dintii trebuie mentinuti foarte curati prin periaj dentar corect realizat de doua ori pe zi si folosirea atei si a apei dentare zilnic. In plus, in timpul sarcinii trebuie sa vizitati medicul stomatolog chiar daca nu aveti probleme evidente.

La persoanele cu diabet zaharat, afectiunile gingivale sunt frecvente, deoarece diabetul provoaca schimbari la nivelul structurii vaselor de sange, ceea ce are drept consecinta o mai slaba vascularizare a mucoasei gingivale. Acest lucru se reflecta la nivelul rezistentei gingiilor si a osului, care devin predispuse la aparitia infectiilor. Daca suferiti de aceasta afectiune, trebuie sa aveti o comunicare stransa cu medicul dentist, pentru a primi tratamentul adecvat.

Fumatorii sunt o alta categorie cu risc crescut de aparitie a afectiunilor gingivale, deoarece tutunul provoaca o scadere a oxigenului din sange si reducerea aportului de sange si nutrienti la nivelul gingiilor. Renuntarea la fumat este primul pas spre imbunatatirea starii de sanatate a gingiilor.