Analgosedarea (anestezia intravenoasa) | Medical Tours

 
 

Analgosedarea (anestezia intravenoasa)

Aflata la limita dintre anestezie si sedare, analgosedarea este un tip de anestezie foarte eficient in urmatoarele situatii:

-        pacienti  necooperanti, dificili, cu anxietate ridicata

-        fobie extrema de dentist

-        hipertensiune

-        teama de durere

-        tratamente dentare complexe si indelungate (chirurgie, implantologie etc.), in care folosirea une metode de sedare si relaxare este foarte indicata pentru a-i asigura pacientului confortul necesar

-        in cazuri in care inhalosedarea nu a dat rezultate.

 

Cum functioneaza?

Analgosedarea presupune injectarea intravenoasa a unui amestec de substante analgezice si sedative.

Procedura se realizeaza de catre un medic anestezist reanimator, care foloseste mai multe niveluri de analgosedare (doze fractionate) pe intreaga durata a tratamentului. In acest fel, pacientul este relaxat, sedat, dar cooperant cu medicul stomatolog.

Substanta medicamentoasa se administreaza printr-o branula, asa incat dozele pot fi modificate in orice moment, in functie de nevoile pacientului si de stadiul sau tipul interventiei. Daca este cazul, in timpul interventiei se poate administra si oxigen.

De asemenea, dupa interventie se poate administra si medicatie analgezica (pentru controlul durerii din primele 12-24 de ore).

 

Beneficiile analgosedarii

 

Pregatirea pacientului

Cea mai importanta parte este informarea medicului anestezist despre medicatia cronica urmata, daca este cazul (spre exemplu, pentru astm bronsic, rinite alergice, dermatite etc.), pentru ca aceasta poate interactiona cu substantele medicamentoase folosite in analgosedare. Medicul trebuie informat si daca aveti sau ati avut recent probleme sau infectii respiratorii, precum si daca sunt probleme cunoscute de coagulare.

 

In ziua interventiei

-        Nu mai beti nimic cu 2 ore inainte si nu mai mancati cu 3 ore inainte de interventie

-        Daca urmati un tratament, luati-va medicatia ca de obicei daca medicul anestezist v-a dat acordul

-        Puteti lua cu dvs. in sala, daca folositi, ochelarii, aparatul auditiv etc.

-        In cazul copiilor, acestia pot fi insotiti de catre unul dintre parinti pana in sala de preanestezie

 

Dupa interventie

-        Timp de 15-30 de minute, pacientul va ramane sub observatia medicului anestezist, apoi poate merge acasa (doar cu insotitor)

-        Nu aveti voie sa conduceti sau sa consumati alcool dupa analgosedare

-        Urmati intocmai indicatiile medicului, inclusiv in ceea ce priveste medicamentele pe care aveti voie sa le folositi in caz de durere sau antibioticele prescrise, daca este cazul

-        In cazul in care intervin simptome care va ingrijoreaza, contactati de urgenta medicul anestezist si medicul stomatolog care s-au ocupat de cazul dvs.


Posteaza comentariu

* obligatoriu (nu va fi publicat) * obligatoriu
Postaza comentariu