Caria de colet | Medical Tours

 
 

Caria de colet

Ce este caria de colet?

Caria de colet este una dintre cele mai intalnite afectiuni ale dintilor, care se manifesta prin aparitia unor leziuni la nivelul gingiei, la imbinarea (jonctiunea) dintre smalt si cementul radicular.
Aspectul acestor leziuni poate fi de culoare maronie sau galbuie, uneori fiind acoperit de tartru dentar.

Care este simptomatologia ?

Simptomatologia acestor leziuni este reprezentata de sensibilitate la apa rece, presiune, atingere in timpul periajului dentar, iar prin netratare poate duce la inflamarea pulpei dentare, respectiv durere dentara iar in cazuri mai grave se pot produce fracturi sau retezari ale dintilor.

Care sunt cauzele aparitiei ?

Cauzele aparitiei cariei de colet sunt tartrul dentar, placa bacteriana, anatomia furcatiilor care favorizeaza retentia de placa bacteriana, iar in unele situatii poate aparea la pacientii care folosesc o tehnica de periaj incorecta si excesiv aplicata. Prezenta acestui tip de carie atesta o igiena orala precara.

Cum se trateaza caria de colet?

Caria de colet este mai greu de tratat, datorita pozitiei si prezentei lichidului salivar, realizarea unei bune izolari fiind destul de greu de realizat. Se trateaza ca orice alta carie, prin curatarea dintelui de smaltul si cementul radicular alterat si aplicarea unei obturatii estetice din material compozit fotopolimerizabil, perfect adaptata la anatomia si culoarea dintelui.
In general, pentru tratament este necesara o singura sedinta, iar datorita anestezicului folosit in timpul actului terapeutic pacientul nu simte niciun fel de durere.

Cum putem stopa aparitia cariei de colet?

Pacientul trebuie sa se prezinte la medicul dentist pentru tratament, mentinerea unei igiene dentare stricte, insusirea unei tehnici de periaj corecte si realizarea detartrajului o data la 6 luni.

Dr Adrian Cirstoiu

One Response to Caria de colet

  1. ATODIRESEI

    BUNA ZIUA! CONSULTATIA STOMATOLOGICA GRATUITA SE APLICA SI COPIILOR DE PANA LA DOI ANI?

Posteaza comentariu

* obligatoriu (nu va fi publicat) * obligatoriu
Postaza comentariu