Depistarea precoce poate salva vieti | Medical Tours

 
 

Depistarea precoce poate salva vieti

Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Cancerului

 
In luna in care oriunde te uiti nu vezi decat inimioare, Cupidoni si trandafiri, se intampla sa fie si o zi a carei importanta este trecuta cu vederea: Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului.

Poate va intrebati de ce e necesar sa existe o astfel de zi. Raspunsul este simplu: pentru ca depistarea precoce este esentiala pentru o evolutie buna. Stiu, o sa spuneti ca nu e nimic nou, insa realitatea va va contrazice. Si asta pentru ca suntem inconjurati de noi cazuri de cancer in fiecare zi, familiile noastre sau ale prietenilor nostri sunt afectate de aceasta boala crunta, spitalele sunt pline de oameni care stiau ca preventia le poate salva viata. Teoria o stim cu totii. Scopul acestei zile este, pana la urma, sa constientizam ca fiecare dintre noi poate face ceva sa schimbe aceasta realitate trista. Cum spuneam, toti suntem afectati de efectele acestei boli, intr-o masura sau alta, dar in acelasi timp avem si puterea de a lupta pentru a reduce impactul acesteia asupra familiilor si a comunitatilor din care facem parte.

Ziua Mondiala de lupta impotriva cancerului este o sansa de a reflecta la ceea ce am putea face fiecare dintre noi ca sa schimbam aceasta realitate.

Iar pentru noi, fiind o clinica medicala care pune preventia inainte de orice, e cu atat mai important sa ne implicam in astfel de campanii de constientizare. Responsabilitatea noastra, in calitate de cadre medicale, nu se rezuma doar la sanatatea orala, ci avem datoria de a insista asupra importantei preventiei pentru sanatatea intregului organism.

IMPLICA-TE

Impreuna putem face lucrurile sa se miste. Implica-te si implica-i si pe altii in campanii de informare, du informatia acolo unde trebuie. Ia atitudine – actiunile noastre au ca scop reducerea deceselor premature, imbunatatirea calitatii vietii si cresterea ratei de supravietuire. Pana la urma, modul nostru de viata, al tuturor, are un cuvant important de spus in faptul ca tot mai multa lume este expusa factorilor de risc. Educarea si informarea fiecaruia si a comunitatilor noastre despre legatura dintre stilul de viata si riscul de cancer este primul pas in preventia efectiva a acestei boli.

 

CONSTIENTIZEAZA IMPORTANTA PREVENTIEI  – tine cont de principalii factori de risc

  • Fumatul ramane cel mai important factor de risc la nivel mondial pentru cancer – 22% din totalul deceselor cauzate de cancer sunt provocate de tutun.
  • Consumul de alcool in mod regulat poate creste de 7 ori riscul de cancer.
  •       Obezitatea este alt factor principal de risc pentru cancer – Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca

prevenirea excesului de greutate si a obezitatii sunt cele mai importante metode de preventie a cancerului, dupa renuntarea la fumat.

O treime dintre cele mai comune tipuri de cancer ar putea fi prevenite printr-o dieta sanatoasa, prin mentinerea unei greutati optime si printr-un stil de viata activ.

Oamenii pot fi determinati sa faca alegeri sanatoase daca primesc informatiile necesare despre legatura dintre stilul de viata si cancer. Mai mult de o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase.

 

DEPISTAREA PRECOCE POATE SALVA VIETI

Diagnosticarea cancerului nu este intotdeauna usoara – in general, semnele de avertizare apar deja tarziu, cand cancerul este avansat. Cu toate acestea, cresterea gradului de constientizare a semnelor si simptomelor imbunatateste simtitor rata de supravietuire. Depistarea precoce face intotdeauna problema mai usor de tratat si chiar de vindecat. Este bine de stiut ca, pentru opt tipuri de cancer foarte des intalnite, rata de supravietuire este de 3 ori mai mare cand cancerul este diagnosticat devreme.

Campaniile de constientizare publica sunt extrem de importante pentru sensibilizarea la semnele si simptomele cancerului si ii ajuta pe oameni sa caute ajutor in timp util. Avand informatiile corecte, oamenii pot sti ce este normal pentru corpul lor si pot recunoaste cu usurinta o schimbare. Testele periodice de screening sunt foarte eficiente din acest punct de vedere, la recomandarea unui specialist. Diagnosticarea precoce a cancerului si interventia la timp va pot salva viata.

 

CERE AJUTOR – vorbeste deschis

Totul e mai usor atunci cand ai cu cine sa vorbesti, cu cine sa te sfatuiesti… mai ales atunci cand esti bolnav. E foarte important sa-i ajutam pe cei afectati de cancer sa nu duca singuri aceasta lupta. Pe langa sprijinul nostru, ii putem indruma spre asociatii si grupuri de suport, unde pot impartasi informatii cu persoane care se afla in aceeasi situatie cu ei, ceea ce ii poate ajuta sa se adapteze mai usor la situatie si sa lupte mai eficient cu boala, dar si sa-si exprime liber sentimentele, sa-si reduca anxietatea si teama. Fie ca facem parte din familia unei personae bolnave de cancer, suntem colegi de munca sau prieteni, e foarte important sa constientizam ca sprijinul nostru influenteaza enorm starea de spirit a bolnavului si capacitatea acestuia de a face fata bolii.

 

INAPOI LA MUNCA – viata sociala este importanta!

Multi bolnavi de cancer au nevoie – din punct de vedere  emotional, dar si emotional – sa se intoarca la munca. E de inteles, asa isi pot recapata controlul asupra vietii lor, sentimentul de siguranta, stabilitate, incredere, dar si simplul fapt ca sunt in contact cu colegii ajuta foarte mult la starea de spirit. Si nu e nevoie decat de putin sprijin din partea angajatorilor si a colegilor pentru asta.

 

IUBESTE SI FII IUBIT!

Intr-un fel sau altul, cancerul ii afecteaza pe toti apropiatii unei persoane care lupta cu aceasta boala. Trebuie sa ne amintim ca suntem impreuna in aceasta provocare si ca niciunul dintre noi nu trebuie sa-i faca fata singur. Nu exista o solutie minune, insa comunicarea, informarea si sa recunosti ca ai nevoie de ajutor pot face lucrurile mai usoare, indiferent ca vorbim despre sentimente sau schimbarile survenite pe toate planurile. Sprijinul familiei si al prietenilor este extrem de important, indiferent ca e social, emotional sau practic. Sa petreci timp cu cineva, sa fii dispus sa-l asculti vorbind despre experienta pe care o traieste sau pur si simplu sa-ti oferi ajutorul conteaza enorm. Tineti cont ca sunt oameni care au nevoie de sprijin chiar multi ani dupa ce au terminat tratamentul, atat de mare este impactul fizic si emotional al luptei cu cancerul. Sprijinul emotional si iubirea cu care le sunt alaturi partenerii, familia si prietenii sunt ceea ce face cu adevarat diferenta in viata unui bolnav de cancer.

Si nu in ultimul rand, persoanele care lupta cu cancerul si familiile lor trebuie sa constientizeze ca, facandu-si auzita povestea, pot schimba viata celor care se afla intr-o situatie asemanatoare, ii pot ajuta sa nu se mai teama si sa ceara ajutorul de care au nevoie.

Posteaza comentariu

* obligatoriu (nu va fi publicat) * obligatoriu
Postaza comentariu