Inlay si Onlay: optiuni de obturare indirecta | Medical Tours

 
 

Inlay si Onlay: optiuni de obturare indirecta

Cunoscute si sub numele de obturatii indirecte (pentru ca sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara), inlay-urile si onlay-urile ofera o solutie puternica, durabila si bine adaptata din punct de vedere estetic, dar si functional pentru cazurile ce nu pot fi rezolvate prin obturatii directe (plombe), dar si pentru restaurarea dintilor fisurati sau fracturati – numai in cazul in care gradul de afectare o permite. In anumite cazuri, inlay-urile si onlay-urile sunt o alternativa conservatoare la coroanele dentare.

Inlay-urile si onlay-urile pot fi utilizate adesea in locul obturatiilor dentare traditionale, pentru a trata cariile dentare sau alte deteriorari structurale similare. In timp ce obturatiile dentare traditionale sunt realizate pe loc, in timpul unei singure vizite la medicul stomatolog, inlay-urile si onlay-urile, dupa ce medicul dentist amprenteaza zona de restaurat, se realizeaza intr-un laborator dentar inainte de a fi montate si atasate dintelui afectat de catre medicul dentist.

Restaurarea este numita inlay atunci cand materialul este atasat in centrul unui dinte. In schimb, onlay-ul este restructurarea necesara atunci cand suprafata afectata necesita includerea unuia sau mai multor laturi ale dintelui sau chiar acoperirea totala a suprafetei ocluzale.

Beneficii

Rezistenta superioara: Acest tip de restaurari ofera un avantaj foarte important, si anume acela ca pastreaza cat mai mult dinte sanatos posibil in comparatie cu restaurarea prin acoperirea cu o coroana. Sunt o alegere foarte buna pentru tratarea unei carii mici sau medii, care se extinde intr-o zona unde este necesara folosirea atei dentare, oferind o alternativa excelenta la coroanele dentare cu acoperire completa.

* Protejeaza culoarea dintelui: spre deosebire de obturatiile directe din compozit de culoarea dintelui, inlay-urile si onlay-urile nu isi modifica culoarea in timp, oferind longevitate din punct de vedere estetic.

* Salveaza structura dintelui: Inlay-urile si onlay-urile conserva o cantitate maxima a structurii dintelui sanatos, asigurand astfel longevitatea din punct de vedere functional.

* Contribuie la curatarea mai usoara a dintilor: Deoarece incrustatia este adaptata la toate marginile si preparatia minima, dintele poate fi mai usor de curatat. In plus, inlay-urile si onlay-urile asigura o potrivire exacta.

* Umplerea spatiilor inguste: Daca aveti o carie interdentara, luati in considerare varianta unui inlay, mai degraba decat o obturatie directa din compozit. Inlay-urile sigileaza mai bine dintii si nu permit patrunderea bacteriilor; sunt usor de curatat, nu se pateaza si confera o rezistenta exceptionala.

* Rezistenta si stabilitate: Inlay-urile si onlay-urile sunt solutii de restaurare extrem de stabile pentru consolidarea unui dinte deteriorat de carii, de exemplu.

* Protectie pentru dintii slabiti: Un onlay poate proteja zonele mai putin rezistente ale dintelui. Procedura nu necesita remodelarea completa a dintelui.

 

Procedura

De obicei, procedura de inlay sau onlay este finalizata in doua vizite la dentist. In prima se pregateste dintele deteriorat, apoi se ia o amprenta a dintelui, care ajunge apoi la laboratorul dentar, iar spatiul preparat este obturat cu un ciment provizoriu. In ceea ce priveste materialul din care sunt realizate, acesta poate fi aur (alegerea cea mai potrivita), ceramica sau rasini compozite, diferenta constand in aspectul final, adaptare si durabilitate. Medicul dentist va poate recomanda tipul de material potrivit in cazul dvs. in functie de anumite aspecte. Aurul este cea mai buna optiune pentru ca are o adaptare exceptionala, o maleabilitate care scade solicitarea dintelui, dar si un usor efect bactericid. Pentru linia zambetului este preferata estetica oferita de inlay-urile si onlay-urile din ceramica, iar rasinile compozite pot fi cea mai buna optiune pentru persoanele afectate de bruxism si/sau pentru persoanele cu o muscatura gresit aliniata (malocluzie). In timpul celei de-a doua vizite, elementul provizoriu este indepartat si este inlocuit de varianta definitiva.

Din pacate, exista un numar relativ mic de medici stomatologi care realizeaza acest tip de procedura mai ales din cauza faptului ca pacientii doresc o solutie nu foarte scumpa si mai ales rapida, ignorand faptul ca un inlay poate fi o investitie pentru ca poate fi mai rezistent si schimbarea lui sa fie necesara mult mai rar decat a unei obturatii. Pentru a intampina adecvat solicitarile pacientilor, Medical Tours Company vine cu un personal medical si de laborator foarte bine pregatit si un laborator cu dotari de ultima generatie, care faciliteaza realizarea unor reconstructii protetice foarte estetice si de o precizie si adaptare exceptionale.

Posteaza comentariu

* obligatoriu (nu va fi publicat) * obligatoriu
Postaza comentariu