Sa intelegem anxietatea dentara | Medical Tours

 
 

Sa intelegem anxietatea dentara

Care este primul lucru care va vine in minte atunci cand trebuie sa mergeti la stomatologie? Cei mai multi dintre noi ne gandim instantaneu la durere si avem tendinta de a amana programarea doar pentru a scapa de frica resimtita la simpla idee de a trece pragul unei clinici dentare. Chiar si in conditiile actuale de confort oferite de dotarile tehnice moderne, cabinetul stomatologic este in continuare asociat cu durerea, cu sunetul specific al instrumentelelor stomatologice si cu frica de dentist.

Care este diferenta dintre frica, fobie si anxietate dentara?

anxietatea dentara

Frica de dentist nu este altceva decat o reactie imediata a pacientului la ceea ce considera a fi un pericol, o amenintare directa. In momentul in care frica de dentist devine irationala, se transforma in fobie dentara.

Pe de alta parte, anxietatea dentara este senzatia de frica si neliniste pe care foarte multi dintre noi o avem in momentul in care nu stim la ce sa ne asteptam atunci cand incepem un tratament stomatologic sau mergem intr-o clinica dentara pentru prima data. Anxietatea este o reactie normala la durere sau stres si are simptome deopotriva emotionale si fizice. Fizic, organismul incearca sa faca fata stresului sau unei situatii amenintatoare. Emotional, persoana anxioasa prezinta senzatii de frica, panica, anticiparea unui lucru rau sau cumplit care urmeaza sa se intample. De asemenea, pacientii care sufera de anxietate dentara au raportat simptome precum palpitatii, agitatie/stare de neliniste, dureri de cap, greata, oboseala, dureri de stomac, cosmaruri, transpiratie etc.

Factori care influenteaza anxietatea dentară

Anxietatea dentara e asociata cu mai multi factori, nu toti avand legatura cu o clinica dentara. Printre cei mai importanti:

Efectele anxietatii dentare

In zilele noastre, anxietatea dentara pare sa fie oarecum stabila, dar incidenta ei nu s-a redus. Din pacate, frica excesiva de stomatolog sau anxietatea dentara severa au ca rezultat evitarea totala a tratamentelor stomatologice, acest fapt generand o sanatate orala precara, o calitate redusa a vietii si probleme psihosociale. Persoanele care sufera de anxietate dentara au, de obicei, un numar mai mic de suprafete plombate/tratate si mai multe cariate si isi pierd dintii mai repede decat cei care nu sufera de aceasta afectiune.

Cum aflam daca suferim de anxietate dentara?

Pentru a afla daca suferiti de anxietate dentara, raspundeti la urmatoarele intrebari:

 Daca ati raspuns cu „da” la majoritatea acestor intrebari, atunci va incadrati intre cele 39% dintre femei, respectiv cei 33% dintre barbati care sufera de anxietate dentara. Atentie insa, anxietatea dentara creeaza, de obicei, un cerc vicios: tratamentele stomatologice sunt evitate din cauza fricii, iar pana la o urgenta nu e decat o chestiune de timp. Din pacate, cand se ajunge in acest moment se impun proceduri invazive, care pot fi suparatoare sau pot provoca stres, astfel incat frica de dentist va creste in intensitate.

La Medical Tours Company, pacientii beneficiaza de tratamente stomatologice complet lipsite de durere si stres, datorita experientei si pregatirii echipei noastre de specialisti. Medical Tours Company pune la dispozitia pacientilor multe metode de eliminare a durerii si a stresului din timpul tratamentelor dentare: o noua generatie de anestezice locale, dispozitive controlate de computer care inlocuiesc seringile traditionale (STA – Single Tooth Anesthesya), sedoanalgezia (administrarea intravenoasă a sedativelor).

Clinica dentara Medical Tours Company va ofera consultatia GRATUIT, veniti sa stam de vorba si sa va demonstram ca anxietatea dentara poate fi invinsa.

Posteaza comentariu

* obligatoriu (nu va fi publicat) * obligatoriu
Postaza comentariu