Lipsa dintilor si imbatranirea prematura | Medical Tours

 
 

Lipsa dintilor si imbatranirea prematura

Fiecare dintre noi se poate confrunta la un moment dat cu aceasta problema, oricat de rigurosi am fi in ceea ce priveste igiena noastra dentara, caci cariile dentare sau bolile parodontale nu sunt singurele cauze ale edentatiei (pierderea unuia sau a mai multor dinti). Accidentele sau traumatismele sunt alte cauze importante ale edentatiei, alaturi de starea generala de sanatate, nivelul de trai sau conditiile de viata ori de munca. Fumatul, consumul de alcool si stresul sunt tot atatia factori agravanti.

Consecintele lipsei dintilor
Lipsa unui singur dinte afecteaza nu numai dintii invecinati, ci intreaga cavitate bucala, de aceea se recomanda inlocuirea cat mai rapida a dintilor lipsa. In plus, absenta dintilor provoaca leziuni la nivelul limbii, afecteaza vorbirea, dar si masticatia, ceea ce conduce la alte neajunsuri: suprasolicitarea si migrarea dintilor restanti, dar si resorbtia osoasa (pierdere de os). Afectarea masticatiei poate insemna si schimbarea stilului alimentar (mestecatul greoi si dureros ii determina pe multi sa aleaga alimente cat mai moi si mai usor de inghiti), ceea ce poate provoca boli gastro-intestinale.

Lipsa dintilor si imbatranirea prematura
Atunci cand ne confruntam cu pierderea dintilor din partea frontala, lipsa acestora devine extrem de deranjanta, mai ales pentru persoanele care lucreaza cu publicul. Lipsa mai multor dinti afecteaza in primul rand psihic, provocand chiar depresii, pentru ca presupune stresul continuu de a masca problema, dar acesta nu este singurul neajuns. Ar trebui sa fim constienti ca lipsa dintilor prejudiciaza foarte tare fizionomia, chiar daca vorbim despre dintii laterali, mai putin vizibili. Forma modificata a obrajilor, ridurile adancite, buzele impinse in spate sau chiar prabusirea arcadei superioare sunt cateva dintre aspectele implicate de lipsa dintilor de care ar trebui sa ne temem. Atunci cand nu mai exista dinti pe care obrajii si buzele sa-i imbrace, fata imbatraneste brusc, aspectul general fiind unul trist, cu riduri adanci. Exista cazuri in care imbatranirea provocata de lipsa dintilor este de-a dreptul socanta, sunt persoane care din aceasta cauza par chiar si cu 10 ani mai in varsta.

Ce e de facut in cazul pierderii dintilor?
Indiferent ca ne confruntam cu lipsa unuia sau a mai multor dinti, specialistii recomanda implantul dentar ca fiind cea mai buna solutie. Tot implanturile dentare au facut posibila existenta protezelor fixe pe implanturi, care le ofera persoanelor ramase fara dinti sansa de a evita toate dezavantajele unei proteze mobile (mai multe detalii aici: http://www.medicaltours.ro/blog/blog_mod/proteza-dentara-fixa-mobila-avantaje-dezavantaje)

Stim insa ca o imagine face cat o mie de cuvinte, asa incat va invitam sa aruncati o privire pe urmatorul studiu de caz – pacient al Medical Tours Company care a suportat multa vreme toate neajunsurile provocate de lipsa dintilor. Cititi povestea sa si aflati cum a ajuns sa zambeasca din nou.

„In momentul in care pacientul F.M. a ajuns in clinica, avea o punte metalo-acrilica la maxilar si o punte metalo-acrilica la mandibula, ambele fracturate in mai multe locuri, cu mobilitate mare si infectii la dintii pe care erau cimentate, astfel incat pacientul nu mai avea niciun fel de eficienta masticatorie, iar vorbirea ii era grav afectata.


Buza superioara infundata, riduri de expresie in zona gurii.

Din punct de vedere estetic, pacientul era extrem de nemultumit. In prima faza, au fost extrasi toti dintii de la maxilar si mandibula si au fost realizate in laboratorul clinicii doua proteze totale mobilizabile. Din cauza infectiilor, am decis sa inseram implanturile dupa perioada de vindecare. Dupa cateva luni, dr. Olga Guzun, responsabila cu partea chirurgicala a cazului, a inserat 4 implanturi in maxilar si 4 implanturi in mandibula, iar in zonele cu defecte osoase mari s-a realizat si aditie osoasa. De urmatoarea etapa, si anume transformarea protezelor mobilizabile in proteze fixe, insurubate pe implanturi (incarcare imediata), s-au ocupat dr. Vlad Toader si tehnicianul dentar Alexandr Dmitriev. In cazul pacientului F.M., dupa 4 luni s-a putut lua amprenta pentru lucrarile definitive, doua punti metalo-acrilice, iar in alte doua saptamani (incluzand diferite probe si retusuri), au fost gata lucrarile finale.
In prezent, pacientul este multumit ca are un nou zambet, o alimentatie normala si, de asemenea, se bucura de o vorbire fara impedimente.”, spune Dr. Vlad Toader, unul dintre medicii care s-au ocupat de acest caz.

Clinica stomatologica Medical Tours Company va pune la dispozitie intreaga experienta a echipei sale de medici stomatologi, contactati-ne acum pentru un plan de tratament personalizat!

Posteaza comentariu

* obligatoriu (nu va fi publicat) * obligatoriu
Postaza comentariu