Radiografia dentara in tratamentul stomatologic | Medical Tours

 
 

Radiografia dentara in tratamentul stomatologic

Rareori se intampla sa plecam din cabinetul stomatologic fara sa fim trimisi sa facem o radiografie si nu o data ne-am intrebat de ce sunt acestea atat de necesare. Ba chiar ne-a trecut prin cap ca e doar o  metoda prin care medicii ne fac sa platim mai mult. Adevaratul motiv al insistentei acestora este insa faptul ca radiografiile dentare sunt extrem de importante in stabilirea unui diagnostic corect.

Ce arata o radiografie dentara ?

Va puteti imagina radiografiile dentare ca pe o fereastra prin care medicul stomatolog poate arunca o privire chiar in interiorul dintilor. Fara o radiografie, e posibil sa nu observe o infectie sau anumite detalii ale dintelui ori eventuale probleme de substrat ale sanatatii dvs. dentare ce nu pot fi descoperite printr-un control de rutina.

Necesare sau inutile?

Pacientii au tendinta de a privi lucrurile dintr-un anume punct de vedere, strict legat de costurile unei radiografii. Mai mult decat atat, parerea generala este ca stomatologii ii trimit la astfel de investigatii doar pentru a mai creste pretul si asa destul de mare al tratamentelor.

Ceea ce pacientii ar fi surprinsi sa afle este ca stomatologii sunt insa constienti atat de faptul ca bugetul lor este limitat, cat si ca radiografiile dentare sunt costisitoare. Ceea ce mai stie el insa esta ca numai printr-o radiografie dentara se pot detecta probleme aflate in stadii incipiente, ceea ce ii va scuti mai tarziu pe pacienti sa plateasca sume mult mai mari pentru proceduri medicale corective.

Multe probleme pot fi evitate daca respectati sfaturile stomatologului dvs. in legatura cu igiena cavitatii bucale, dar si prin control stomatologic periodic. Mai precis, nu va bazati pe ideea ca daca nu va doare nimic inseamna ca nu e nimic in neregula – de obicei, durerea este semnul unei probleme mai serioase, care implica deopotriva costuri mai mari si mai multe vizite la stomatologie.

Sa ne imaginam ca refuzati sa faceti o radiografie al carei pret este de 50 lei. In cazul in care ati accepta sa o faceti si s-ar dovedi astfel ca exista o problema, aceasta ar putea fi rezolvata imediat, cu costuri minime (aproximativ 200 lei) si fara sa pierdeti prea mult timp. Daca insa refuzati sa faceti radiografia dentara si asteptati pana apare durerea, costurile vor fi mult mai mari. Un dinte pierdut inseamna, pe langa radiografie, diverse alte tratamente si proceduri mai costisitoare, plus mai mult timp petrecut in cabinetul stomatologic.

De ce atat de des?

Nu de putine ori, pot exista probleme care, in stare incipienta, nu dau niciun indiciu despre existenta lor. Sa astepti pana apare durerea nu este o solutie, asa cum am mai spus, lucrurile s-ar agrava si situatia s-ar complica din multe puncte de vedere, inclusiv material, iar depistarea acestor afectiuni de la bun inceput este posibila doar prin radiografii.

Mai putin timp petrecut in cabinetul stomatologic inseamna costuri mai mici pentru pacienti. Din acest motiv, pentru a preveni complicatiile ulterioare, stomatologii incearca sa depisteze de la inceput, cu ajutorul radiografiilor, orice eventuala afectiune.

Posteaza comentariu

* obligatoriu (nu va fi publicat) * obligatoriu
Postaza comentariu