Radiografiile dentare - Tipuri si utilizare | Medical Tours

 
 

Radiografiile dentare – Tipuri si utilizare

Cand ceva ne deranjeaza, indiferent ca e vorba de o durere de masea sau de o alta afectiune, toti suntem constienti de importanta unui diagnostic corect. Ne dam peste cap sa gasim cea mai buna clinica, cei mai buni medici, dar ne vine poate greu sa credem ca o radiografie – dentara, mai ales – ar putea avea un cuvant atat de important de spus in stabilirea diagnosticului corect. Exista insa detalii care nu pot fi observate printr-un simplu control, asa incat este nevoie de instrumente de diagnosticare speciale – si aici intervin acele radiografii dentare. Probabil stiti deja ca exista mai multe tipuri de radiografii dentare, insa poate nu sunteti siguri la ce foloseste fiecare.

Tipuri de radiografii

Exista diferite tipuri de radiografii folosite in stomatologie, fiecare avand intrebuintarea sa. In mare, radiografiile dentare pot fi impartite in doua categorii:

  1. Intraorale – asa cum o indica si denumirea, este vorba despre cele in care filmul se pune in interiorul gurii (radiografiile periapicale si Bitewing). Se folosesc foarte mult pentru detectarea cariilor, deoarece ofera o imagine amanuntita a dintelui si a osului alveolar.

  2. Extraorale – in cazul acestora, filmul se afla in afara gurii (radiografiile panoramice) si ofera o imagine de ansamblu a danturii, fiind concentrate pe maxilar si craniu, dar mai putine detalii. Sunt folosite in detectarea problemele articulatiei temporo-mandibulare (ATM) sau a dintilor care dintr-un motiv sau altul nu au erupt, ramanand blocati in gingie (dinti impactati).

Subcategorii

Fiecare dintre cele doua categorii cuprinde mai multe tipuri de radiografii. Sa le luam pe rand.

1. Radiografii intraorale

Radiografia periapicala cu un film arata in intregime dintele (coroana, radacina si osul in care este prinsa aceasta), zona din jurul radacinii (peri = in jurul, apical = radacina dintelui), precum si portiuni din dintii invecinati. Radiografiile periapicale sunt foarte eficiente in detectarea chisturilor, abceselor, granuloamelor (leziuni din jurul radacinii), a eventualelor afectiuni ale radacinii dintelui (mai ales atunci cand se vor efectua tratamente de canal sau extractii), dar si a problemelor osului in care este ancorata radacina.

Radiografie periapicala cu un film

Radiografia ocluzala cuprinde intreaga arcada (superioara sau inferioara) si se este foarte utila atunci cand sunt suspectate anomalii ale palatului sau ale planseului bucal. O alta afectiune care poate fi detectata cu ajutorul acestui tip de radiografie este sialolitiaza (o infectie a glandelor salivare).

Statusul dentar complet este un set complet de radiografii intraorale facute aceleiasi persoane – mai precis, patru radiografii cu film muscat (Bitewings), opt radiografii periapicale ale dintilor posteriori si sase radiografii periapicale ale dintilor anteriori. Cum insa expunerile repetate cresc riscul de iradiere a pacientului, stomatologii evita acest tip de radiografie.

  1. Radiografii extraorale

Ortopantomografia (mai cunoscuta sub denumirea de radiografie panoramica) ofera o imagine de ansamblu a ambelor arcade si a intregului set de dinti. Radiografia panoramica este folosita in special pentru detectarea cancerului oral, a dintilor impactati (mai ales in cazul maselelor de minte), a anomaliilor articulatiei temporo-mandibulare, dar si in evaluarile ortodontice.

 

Posteaza comentariu

* obligatoriu (nu va fi publicat) * obligatoriu
Postaza comentariu