Tipuri de coroane dentare | Medical Tours

 
 

Tipuri de coroane dentare

1. Tipuri de coroane dentare
Coroanele integral metalice: aceste coroane sunt facute din metal si de obicei sunt preferate pentru dintii din zona posterioara. Ele pot suporta forte masticatorii mari. Marele dezavantaj al coroanelor metalice este ca sunt inestetice si nu pot fi folosite frontal sau la persoanele care descopera zonele laterale atunci cand rad. Au un pret relativ scazut.
Coroanele metalo-ceramice: asa cum indica si numele, aceste coroane sunt o combinatie de metal si ceramica (portelan). Nu sunt atat de rezistente ca cele integral metalice, dar cu toate acestea au o rezistenta suficienta sa poata fi folosite si-n zona laterala (masticatorie). Aceste tipuri de coroane pot fi folosite atat pe dintii anteriori, cat si pe cei posteriori. Au raport bun calitate pret, motiv care le face sa fie cele mai des intalnite in alegerea pacientilor.
Coroanele metalo-compozite: au o rezistenta mai scazuta si astfel sunt mai predispuse la uzura si la fractura. Sunt indicate mai mult in zona frontala, avand un pret mediu intre coroanele metalice si cele metalo-ceramice. Sunt foarte rar preferate de pacienti si medici, fiind pe cale sa fie eliminate ca metoda de terapie.
Coroanele acrilice: denumite si coroane provizorii sunt cele mai slabe ca rezistenta, dar si cele mai ieftine. Acestea sunt folosite ca si coroane intermediare ( provizorii) dupa ce dintii au fost slefuiti in vederea realizarii unor coroane permanente. Sunt extrem de importante pentru obtinerea unei gingii sanatoase inainte de amprentarea finala pentru coroanele definitive.

Coroane integral ceramice: acestea pana nu demult au fost indicate doar in zona frontala, avand o estetica superba, insa rezistenta lasand de dorit pentru zona laterala. Intre timp un nou material IPS E.MAX a facut posibila utilizarea acestora si-n zona posterioaara, avand un grad de rezistenta apropiat coroanelor metalice, estetica ramanand una excelenta. Dezavantajul acestor coroane consta in pretul de fabricare, care in final poate fi cu 40-50% mai mare decat al coroanelor metalo-ceramice conventionale.
Coroanele ceramice cu structura pe zirconiu: desi au o estetica buna, aceasta este net inferioara celor E.Max, mai ales cand discutam despre dintii frontali. Sunt recomandate atunci cand este nevoie de punti estetice, dar si-n cazuri de coroane solo. Pretul lor este intre coroana metalo-ceramica si coroana integral ceramica. Au o adaptare excelenta, aceasta fiind realizata cu ajutorul unui computer, tehnica numindu-se Cad-Cam.

2.Indicatiile coroanelor dentare:
In urmatoarele situatii se necesita o coroana dentara:
Dinti foarte cariati: in cazul dintilor cu carii secundare mari se indica coroane. Principalul motiv este acela ca din cauza pierderii mari de tesut dentar sunt sanse ca obturatia sa se disloce, obturatia de canal sa se infecteze sau peretele dintelui ramas sa se fractureze. Cand fractura merge subgingival se recurge la extractie si deci pierderea dintelui.
Dinti fracturati: cateodata dintele fracturat este, si el, o indicatie pt a primi coroana, in vederea prevenirii unei viitoare infectii. Fracturile pot fi cauzate de accidente ( lovituri in zona respectiva) sau de rezistenta scazuta a dintelui cauzata de uzura( bruxism) sau plombe mari in volum.
In scop protetic: atunci cand lipseste un dinte, pentru a inchide bresa respectiva se recurge la puntea dentara. Dintii sanatosi vecini pot fi sacrificati si pot fi folositi la realizarea unei punti dentare.
Coloratiile dentare: foarte multe persoane au dintii colorati in culori gri-cenusiu dand un aspect inestetic. Coroanele integral ceramice sunt preferate in aceste situatii.
Implanturile dentare: Pentru a acoperi un implant se folosesc coroane dentare. Implanturile sunt din ce in ce mai folosite in ziua de azi pentru a salva dintii vecini, pentru a mentine osul si pentru a reda functionalitatea integrala a aparatului dento-maxilar.
Deci acestia sunt factorii etiologici ce duc la necesitatea unei coroane dentare, dar jocul nu se opreste aici. Pacientul trebuie sa aiba grija de coroanele sale, altfel exista riscul decimentarii.

3.Motivele discolarii coroanelor in cavitatea bucala:
Coroane prost ajustate – Principalul motiv al decimentarii unei lucrari, este proasta geometrie a bontului dentar si tehnica de slefuire.Pentru a obtine un bont de calitate dentistul trebuie sa foloseasca tehnici de slefuire foarte precise, lucru care cere mai mult timp si pricepere si care de multe ori se vede in pretul final al coroanei.
Cariile dintelui – Cariile nu au fost eficient inlaturate de catre dentist si coroanele au fost puse deasupra lor. Din aceasta cauza dintele continua sa se carieze facand coroana sa se slabeasca si astfel sa se disloce.
Structura dentara insuficienta pe care sa fie asezata coroana – Coroana necesita o anumita cantitate de structura dentara pentru a putea fi mentinuta, dar daca structura dentara este insuficienta poate duce la dislocarea ei . Mai exact reconstructia bontului protetic cedeaza ramanand in coroana . Este nevoie de cel putin 2 mm de substanta dentara deasupra gingiei, pe tot conturul dintelui pentru obtinerea asa numitului „fenomen de ferula”.
Infiltratii – Cand coroana nu este adaptata corect apar infiltratiile. Din cauza acestor infiltratii externe, materialul de ciment care leaga coroana de dinte este contaminat si astfel se ajunge la dislocare.
Factorii ocluzali – La o coroana un lucru extrem de de important consta in integrarea ei din punct de vedere ocluzal in sistemul de masticatie. Atat la nivelul punctelor de contact (dintii vecini) sau la nivelul dintilor antagonisti (dinti cu care coroana noastra vine in contact), daca nu se obtine un echilibru armonios, pericolul decimentarii sau al fracturarii este mare.
Trauma – Ultima, dar nu cea din urma, trauma poate fi unul din motivele decimentarii coroanelor dentare. De cele mai multe ori aceasta se disloca impreuna cu substanta de reconstructie a bontului dentar sau chiar cu fracturarea acestuia, in cazul dintilor mai subtiri.
Ce trebuie facut in cazul dislocarii coroanelor?
In acest caz contactati in mod urgent medicul curant. Cu cat intarziati mai mult cu atat „pagubele” la acel nivel pot fi mai mari.

Posteaza comentariu

* obligatoriu (nu va fi publicat) * obligatoriu
Postaza comentariu