Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este o radacina artificiala din titan asemanatoare unui surub, care serveste ca inlocuitor pentru radacina unuia sau mai multor dinti naturali lipsa ,utilizat pentru a sustine o restaurare protetica a acelei zone edentate.

 

De ce trebuie sa-mi pun implant?

Inserarea implantului previne pierderea osoasa la nivelul maxilarului sau mandibulei, imbunatatind dupa protezare functia masticatorie si fizionomia.

 

Cui se adreseaza?

Orice persoana care a pierdut un dinte sau mai multi din diferite cauze (boala parodontala, esecul tratamentului de canal, distructii dentare de cauze carioase sau accidentale) poate beneficia de terapie implantara. Varsta pacientului nu il impiedica sa beneficieze de implanturile dentare, insa starea de sanatate poate fi un factor determinant. Medicul curant evalueaza istoricul medical atat dentar cat si de ordin general, indicand daca este sau nu un candidat la terapia prin implant.

 

Cat de dureroasa este interventia?

Mica interventie de chirurgie se poate face sub anestezie locala sau generala, asadar nu se va simtii durere in tot acest timp. Dupa interventie sau la cateva zile dupa, pot aparea local edem (umflatura), echimoza (vanataie) sau o durere de intensitate redusa, care se remit de cele mai multe ori cu analgezice(Calmante) usoare.

 

Inserarea implanturilor

Implantul este inserat in osul maxilar sau mandibular printr-o interventie chirurgicala simpla, intr-o zona edentata vindecata sau dupa o extractie recenta care nu a produs distructie osoasa mare. Se asteapta o perioada de timp intre 4 - 6 luni pana se stabileste o relatie de legatura intre implant si os (osteointegrare) si apoi implantul poate servi drept sprijin pentru lucrarea protetica necesara zonei respective ( coroana, punte, proteza).

 

Beneficiile implantului

Pierderea unuia sau a mai multor dinti duce la micsorarea continua a volumului osos, dand un aspect imbatranit al fetei. Prin inserarea lor, implanturile dentare pot opri sau incetini acest proces. Implanturile dentare elimina durerea si disconfortul dat de protezele dentare care nu sunt stabile pe gingie si care necesita o crema speciala pentru a sta fixe.Coroanele si puntile aplicate pe implanturi ofera o stabilitate si mai mare, comportandu-se ca dintii naturali datorita ancorarii in siguranta in osul maxilar. Implanturile dentare elimina necesitatea modificarii dintilor invecinati, rezultatul fiind estetic si conservator. Implanturile dentare cresc eficienta masticatorie comparabila cu cea a dintilor naturali, acest lucru permitand pacientului sa se poata hranii in conditii civilizate si confortabile. Implanturile dentare , in comparative cu protezele dentare clasice, ofera structuri protetice stabile care elimina disconfortul si jena pacientului, provate de reaplicarea unor adezivi pe tot parcursul zilei si teama ca atunci cand rade sau zambeste, dintii se vor ridica sau cadea. Din punct de vedere psihologic, implanturile dentare imbunatatesc calitatea vietii creand o senzatie de naturalete, o stare de siguranta si ajuta la recapatarea increderii in sine, redand pacientului zambetul sau capacitatea vorbi clar intr-un mod relaxat si fara complexe.

 

Igiena implanturilor

Igiena orala trebuie sa devina riguroasa , suprafata implantului retinand de 4 ori mai multa placa bacteriana decat dintii naturali.Riscul infectarii gingiei si osului in jurul implantului fiind astfel mai mare si poate duce la afectarea tesutului perimplantar, ducand in final la pierderea implantului. Defapt acesta este cel mai mare risc de esec pe care un implant il poate avea odata inserat in cavitatea bucala a pacientului: lipsa igienei! O igienizare corecta presupune in plus fata de tehnica de periaj si folosirea apei de gura, curatarea spatiilor interdentare cu ata dentara super floss si a celor interimplatare cu periute interdentare de dimensiune adecvata, precum si utilizarea dusului bucal. Controlul si igienizarea in cabinetul stomatologic trebuie sa se efectueze periodic, cel putin odata la 6 luni.

 
Programeaza-te acum la o consultatie! Completeaza formularul de contact si vei fi contactat in cel mai scurt timp pentru a stabili o programare.