Mituri si adevaruri despre sanatatea orala

Este zaharul singurul vinovat pentru aparitia cariilor? Toate obturatiile dentare trebuie inlocuite? Cat de importanta este, de fapt, igiena orala? Aflati raspunsul la cele mai frecvente intrebari legate de sanatatea orala din articolul nostru.

1. Zaharul este singurul aliment care cauzeaza carii

Mit (foarte aproape, insa, de adevar).

Vinovati pentru aparitia cariilor sunt, de fapt, acizii produsi de bacterii in cavitatea bucala. Indiferent ce tip de carbohidrati obisnuiti sa consumati, trebuie sa stiti ca pot favoriza debutul acestui proces. Fie ca este vorba despre zahar, orez, cartofi, paine, paste fainoase etc. , in momentul in care carbohidratii intra in contact cu bacteriile din placa dentara sunt transformati in energie – insa in timpul procesului rezulta si acizii raspunzatori de producerea cariilor.

2. Alimentele acide provoaca aparitia cariilor dentare

Adevar. Alimentele acide pot distruge invelisul exterior al dintelui (smaltul), slabind dintele, care devine mai predispus la degradare. Consumul frecvent de alimente acide (inclusiv suc natural si bauturi carbogazoase) inlesneste acest proces, asadar, fiti atenti la alimentele pe care le consumati si pastrati o buna igiena orala.

3. O aspirina aplicata pe dintele care doare reduce durerea

Mit. Pentru a reduce durerea, aspirina trebuie inghitita. Aplicata local, nu va face decat sa afecteze tesutul gingival, fiind acida, sau poate cauza un abces dureros, in cazul in care este tinuta langa dinte.

4. Toate obturatiile dentare trebuie inlocuite

Mit. Obturatiile au o durata de viata ce depinde in primul rand de igiena orala. Cu cat respectati regulile de igiena si indicatiile medicului stomatolog, cu atat sunteti mai putin susceptibili de a avea probleme dentare, iar obturatiile vor rezista mai mult.

5. Stii cand apare o carie dentara

Mit. Cand va veti da seama ca aveti o carie, inseamna ca aceasta este deja mai inaintata decat ati crede. Cea mai buna modalitate de a depista la timp cariile dentare este consultatia stomatologica periodica.

6. Cariile apar cel mai frecvent intre dinti

Adevar. Orice loc in care nu se poate ajunge cu periuta de dinti este unul propice pentru carii.

Folositi ata dentara pentru a curata si zonele dificile, precum si o apa de gura, pentru indepartarea bacteriilor.

7. Scrasnitul si inclestatul dintilor favorizeaza aparitia cariilor

Mit, dar nu departe de adevar. Scrasnitul si inclestatul dintilor sunt printre cele mai grave lucruri pe care le puteti face pentru dintii dumneavoastra.

Inclestarea si scrasnitul pun o mare presiune pe dinti, presiune ce poate provoca, in cele din urma, fisuri si fracturi ale dintilor, care accelereaza formarea si evolutia cariilor dentare.

8. Fisurile dentare favorizeaza formarea cariilor

Adevar. Fisurile creeaza o adevarata casa pentru bacterii, grabind degradarea dintilor. Folositi o apa de gura cu fluor si mergeti periodic la stomatolog, pentru a putea depista problemele dentare in timp util.

9. Sensibilitatea dintilor semnaleaza prezenta unei carii

Mit. E adevarat ca unele carii pot provoca sensibilitate la rece sau dulce, insa de multe ori sensibilitatea dintilor este cauzata de probleme gingivale sau de fisuri ori sparturi dentare.

10. O igiena dentara corespunzatoare poate preveni cariile

Adevar. Periati-va dintii de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor, folositi ata dentara zilnic si folositi o apa de gura pentru a indeparta bacteriile si a preveni problemele gingivale. In aceste conditii, la consultatia stomatologica periodica veti primi numai vesti bune!

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?