Parodontoza – o afectiune care nu tine cont de varsta

Este des intalnita convingerea ca parodontoza este o afectiune care afecteaza doar persoanele in varsta si doar pe acelea care nu au o igiena dentara buna.

Studiile arata insa ca, desi in ultimii ani numarul tinerilor care au inteles importanta igienei orale este in crestere, afectiunile parodontale nu ii ocolesc totusi.

Boala parodontala se dezvolta mult mai devreme decat credeau dentistii si alti profesionisti din domeniul sanatatii, concluzioneaza un studiu recent. Clinicienii au descoperit ca o proportie semnificativa dintre pacienții adulti tineri examinati aveau boala parodontala deja instalata, in ciuda faptului ca nu prezentau semne sau simptome, in timp ce femeile insarcinate afectate se confrunta cu un risc de peste doua ori mai mare de nastere prematura si alte complicații ale sarcinii decat femeile neafectate, a mai aratat studiul.

Astfel, un procent destul de mare – 47% – dintre tinerii din categoria 30 + sufera de o anumita forma de boala parodontala. Foarte multi dintre ei nici macar nu sunt constienti de aceste probleme, pentru ca boala are o evolutie silentioasa, nedureroasa.

Evolutia bolii parodontale

Gingivita este forma precoce a bolii gingiilor, atunci cand este limitata la tesutul gingival (tesut moale). In acest stadiu, afectiunea este inca reversibila, deoarece se limiteaza la țesuturile moi.

Cu toate acestea, odata ce boala avanseaza, afecteaza osul (parodontita), iar deteriorarea acestuia este ireversibila – osul nu se mai reface. Este al doilea si cel mai sever stadiu al bolii parodontale, insa cu tratament adecvat si controale regulate la stomatolog, afectiunea poate fi oprita din evolutie. Daca nu se intervine, se poate ajunge la pierderea dintilor.

Cauze

Placa dentara (tartrul) este principala cauza a bolilor gingivale, asadar o igiena dentara deficitara creste riscul aparitiei lor, la fel si pe cel al aparitiei cariilor. Neglijarea periajului si a folosirii atei dentare zilnic si in special seara poate permite acumularea placii si declansarea inflamatiei gingiilor.

Dintii sparti sau crapati, bruxismul, molarii de minte care nu au erupt sunt alte cauze care influenteaza aparitia bolilor gingivale, dar si a infectiilor dentare.

Obiceiurile vicioase, cum ar fi fumatul, sunt si ele factori de risc – fumatorii sunt de 4 ori mai predispusi sa dezvolte o afectiune gingivala decat nefumatorii.

Alte posibile cauze ce favorireaza aparitia bolii parondontale :

  • dereglarile hormonale
  • nivelul scazut de trai
  • ereditatea,
  • anumite afectiuni care scad imunitatea
  • unele medicamente sau tratamente (cum ar fi chimioterapia).

Cum influenteaza obiceiurile alimentare boala parodontala ?

Consumul de alimente sanatoase, bogate in fibre, poate ajuta la imbuntatirea sanatatii orale, dar la fel de important este sa stiti ca o dieta bogata in zahar si alimente procesate ne poate afecta negativ sanatatea dentara.

Efectele bolii parodontale asupra sanatatii

Afectiunile gingivale au efecte nedorite si asupra sanatatii generale, deoarece bacteriile care le provoaca pot ajunge in fluxul sanguin prin tesutul gingival, crescand riscul de a dezvolta boli respiratorii, diabet sau afectiuni cardiace.

Preventie si tratament

Este esential sa mergeti periodic la stomatolog pentru controale de rutina si igienizare profesionala. Periajul si folosirea atei dentare de cel putin doua ori pe zi, cu produsele de ingrijire adecvate, mai ales inainte de culcare, sunt la fel de  importante. Utilizarea unui dus bucal este benefica.

 

Va asteptam in locatiile noastre pentru un control de rutina! Alege cea mai apropiata clinica din lista de mai jos.

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?