profilaxie
 
 
 

Ce este profilaxia?

Prin profilaxie se intelege ansamblul masurilor medico-sanitare impuse pentru prevenirea aparitiei si a raspandirii bolilor. Detectarea precoce este cheia pentru evitarea tratamentelor complicate si costisitoare. De asemenea, un prim pas catre o dantura sanatoasa este ingrijirea dentara efectuata la domiciliu.

 

Cum se efectueaza la domiciliu o igiena corecta a danturii?

Este important sa va periati dintii dimineata, dar mai ales seara si sa folositi ata dentara dupa fiecare masa, de cel putin trei ori pe zi. E bine de retinut ca periajul trebuie facut dimineata inainte de a manca sau bea orice, deoarece saliva, in timpul noptii, are o consistenta mai vascoasa si se depune pe dinte sub forma unei pelicula extrem de lipicioasa, de care adera orice am ingera. In timp ce seara, periajul trebuie sa fie ultimul lucru inainte de culcare intrucat orice am manca ramane in cavitatea bucala si fermenteaza in timpul noptii. Periajul se face în fata, în spatele si deasupra fiecarui dinte pentru a curata si lustrui suprafata intregii coroane dentare. Folosirea atei dentare este esentiala in procesul de curatare al dintilor pentru ca indeparteaza placa bacteriana din spatiile dintre dinti, spatii greu accesibile periajului normal.

 

Pentru un zambet sanatos este suficienta igiena orala efectuata la domiciliu?

Pentru un efect garantat, acest regim administrat la domiciliu trebuie suplimentat de o ingrijire dentara preventiva profesionala asigurata de stomatologi. Principalele afectiuni dentare, caria si boala parodontala sunt sarace in simptome in stadiile incipiente si sunt greu de detectat in timp util de catre o persoana neavizata. De aceea sunt foarte importante vizitele regulate la medicul dentist cel putin odata la sase luni, pentru a putea surprinde si trata din timp diversele afectiuni dentare si pentru a preveni aparitia altora.

 

In ce consta tratamentul profilactic?

Una dintre cele mai importante proceduri ale tratamentului bolilor parodontale este detartrajul.

 

Ce este detartrajul?

Detartrajul reprezinta indepartarea tartrului (pietrei) de la nivelul dintilor naturali sau artificiali si curatarea suprafetelor acestora supragingival si subgingival. Detartrajul dintilor este indispensabil, deoarece tartrul, la fel ca si placa dentara, favorizeaza aparitia cariilor si a gingivitelor; el trebuie efectuat o data la 6 luni.

 

Ce este tartrul?

Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Acesta adera de suprafata dintilor dar si pe alte zone dure si anume: obturatii (plombe), punti dentare, proteze, implante sau aparate ortodontice (fixe sau mobile) si poate fi un factor favorizant al aparitiei bolii parodontale. Suprafetele dentare cele mai expuse la tartru sunt cele care se afla in fata canalelor excretoare ale glandelor salivare, adica fetele linguale ale incisivilor de inferiori si fetele bucale ale molari lor de superiori.

 

Tartrul este de doua feluri: supragingival si subgingival.

Tartrul supragingival este intalnit la mai mult de jumatate din populatie. La inceput, are o culoare alba, care il face mai putin observabil, dar, in timp, se coloreaza in galben-maroniu, din cauza pigmentilor alimentari si a placii bacteriene. Tartrul subgingival este de culoare neagra-maronie, este de o duritate mai mare si se indeparteaza mult mai greu.

 

Cum se poate indeparta tartrul?

Indepartarea tartrului sau detartrajul se poate realiza prin trei metode: cu instrumentar actionat manual, cu ultrasunete, cu aer comprimat (sonic). Detartrajul manual si cel cu ultrasunete indeparteaza tartrul supragingival, pe cand cel subgingival este indepartat cu instrumente si chiurete de detartraj speciale si doar in parte, cu ultrasunete. Cel mai des intalnit este detartrajul cu ultrasunete care are o actiune netraumatizanta pe dinti si gingii, e bine suportat si nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropshihic si care nu au dinti sensibili (hipersensibilitate dentinara) iar apa pulverizata de aparatul de detartraj elibereaza o presiune locala realizand curatarea zonei dar si indepartarea tartrului dislocat. Nu se recomanda efectuarea detartrajului ultrasonic la persoanele care au reflex accentuat de voma, probleme respiratorii (astm, emfizem pulmonar, fibroza chistica), copii sau dinti cu suprafata radiculara expusa. Detartrajul sonic este asemanator celui cu ultrasunete doar ca in acest caz este antrenat un jet puternic de aer. Cu toate acestea, el prezinta o eficienta mai redusa. Pe langa tratamentul profilactic, detartrajul este considerat prima linie a tratamentului parodontal nechirugical. Detartrajul are de asemenea efecte benefice la nivel estetic, prin indepartarea diferitelor pete extrinseci, in acelasi timp oferind o senzatie de "curatenie".

 
Programeaza-te acum la o consultatie! Completeaza formularul de contact si vei fi contactat in cel mai scurt timp pentru a stabili o programare.