Proteza dentara fixa si mobila – Avantaje si dezavantaje

  1. Educatie
  2. Proteza dentara fixa si mobila – Avantaje si dezavantaje

Protezele dentare, indiferent de tipul lor, suplinesc lipsa dintilor. Desi, in esenta, multi oameni care si-au pierdut dintii si-au putut continua viata cu ajutorul protezelor intr-un mod destul de decent, protezele dentare prezinta si anumite dezavantaje care le fac chiar de nesuportat pentru anumite persoane. Timpul necesar pentru acomodare si disconfortul resimtit in aceasta perioada, fie ca vorbim despre leziunile gingivale sau cel provocat de alimentatie, sunt doar cateva dintre problemele pe care le ridica protezele dentare.

Pana nu demult, protezele dentare erau in general piese rigide realizate in laboratorul de tehnica dentara, toate mobile. Implanturile dentare au avut insa un cuvant greu de spus si in protetica dentara. Drept urmare, persoanele care au ramas fara dinti nu mai trebuie sa se teama ca vor fi nevoite sa se resemneze cu o proteza mobila cu care este posibil sa nu se poata acomoda. Exista, asadar, si variante de proteze dentare fixe, pe care implanturile dentare le-au facut posibile. Este cazul supraprotezelor dentare si al protezelor dentare fixe cimentate pe un numar mare de implanturi.

Supraproteza este un tip de proteza dentara pentru care se folosesc mijloace suplimentare de ancorare (telescoape, magneti, capse sau bare aplicate pe 2-4 implante); se poate mobiliza pentru igienizare.

Protezele fixe cimentate pe un numar mai mare de implanturi – procedurile de extractie, implantare si restaurare temporara se fac intr-o singura operatie pe parcursul unei singure zile, ceea ce inseamna ca in numai o zi veti pleca din cabinetul stomatologic cu o dantura noua, fixa.

 

De ce sa alegem o proteza dentara fixa?

In primul rand, e important pentru confortul nostru psihic sa facem ceva in momentul in care am ramas fara niciun dinte. Indiferent ca vom alege o proteza mobila sau o proteza fixa, trebuie sa mergem cat mai repede la stomatolog, altfel intervine pierderea osoasa si lucrurile se complica. Chiar daca in cazul protezelor mobile exista si unele dezavantaje, faptul ca, desi ne lipsesc dintii naturali, ne putem continua viata normal este vital pentru psihicul nostru. Perioada de acomodare cu o proteza mobila poate fi dificila, dar, pe masura ce timpul trece, neplacerile vor fi mult mai mici.

O proteza fixa pe implanturi ofera insa multe avantaje in plus fata de o proteza mobila. In primul rand, faptul ca este fixa inlatura toate neplacerile provocate de miscarile unei proteze mobile (senzatia ca va scapa pur si simplu din gura atunci cand vorbiti, radeti sau tusiti; riscul de lezare si de ulceratii la nivelul gingiei este mult redus; alimentatia normala se reia imediat, ceea ce inseamna ca organismul nu va fi privat de nutrientii necesari, iar mancarea nu mai ajunge sub proteza, provocand dureri si respiratie neplacuta etc.).

Nici vorbirea nu mai este afectata, ca in cazul unei proteze dentare mobile, deoarece nu mai exista riscul ca proteza dentara sa se desprinda. Cum proteza nu se mai desprinde, masticatia este si ea mult imbunatatita, iar faptul ca bolta palatina nu mai este acoperita, ca in cazul protezelor dentare mobile, permite pacientului sa simta gustul alimentelor. Sa nu uitam nici ca fizionomia este imediat imbunatatita, deoarece prezenta dintilor pe gingii le ajuta sa sustina mai bine obrajii, asa incat acestia nu mai sunt cazuti, iar aspectul va fi vizibil intinerit.

Dupa cum puteti vedea, o proteza dentara fixa are mult mai multe avantaje pe termen lung decat una mobila si e bine sa fiti informati atunci cand trebuie sa alegeti intre diversele variante propuse de medicul dvs. stomatolog.

Clinica stomatologica Medical Tours Company va pune la dispozitie intreaga experienta a echipei sale de medici stomatologi, contactati-ne acum pentru un plan de tratament personalizat!

Menu
1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?