Apneea in somn – tratament si simptome

apneea in somnCand cineva iti spune ca sforai, probabil ca te enervezi, dar nu te gandesti ca e o problema care ar trebui sa te ingrijoreze sau ca reflecta in vreun fel starea ta de sanatate.
Din pacate, sforaitul are cel putin un risc major: poate fi simptomul apneei in somn, o tulburare a somnului care nu ar trebui sa ne lase indiferenti, pentru ca presupune intreruperea in mod repetat a respiratiei, in intervale cuprinse intre cateva secunde si chiar cateva minute, uneori si de sute de ori pe noapte.

Apneea de somn obstructiva (ASO) este cel mai intalnit tip de apnee de somn si apare atunci cand muschii din spatele gatului si ai limbii se relaxeaza, obturand astfel caile respiratorii. Cum organismul se reface in timpul somnului, din moment ce care acesta este intrerupt de foarte multe ori pe noapte, persoanele afectate vor suferi de oboseala si lipsa de concentrare pe timpul zilei. Pe termen lung insa, netratata, apneea de somn poate avea efecte mult mai grave: afectiuni cardiace, risc crescut de accidente rutiere si de moarte subita etc.

Cauzele apneei de somn

  • Obezitatea este principalul factor de risc, adultii obezi fiind de sapte ori mai predispusi la aparitia apneei de somn decat cei cu o greutate normala. Excesul de greutate adauga presiune pe caile respiratorii, facand diametrul deschiderii chiar mai mic decat este deja.

 

  • Circumferinta mare a gatului, caracteristica persoanelor obeze, dar si sportivilor profesionisti, creste riscul de apnee.

 

  • Varsta – desi poate aparea oricand, apneea de somn este mai intalnita odata cu inaintarea in varsta. Pe masura ce imbatranim, ne pierdem tonusul si elasticitatea, lucru valabil si pentru tesuturile din gat.

 

  • Antecedentele familiale – nu e vorba despre o predispozitie genetica, ci de mostenirea anumitor aspecte ale trasaturilor fizice care cresc riscul de apnee. Spre exemplu, daca mama este tratata pentru apnee de somn si i-ati mostenit maxilarul ingust, este posibil ca, in viitor, sa va loviti de aceleasi probleme.

 

  • Consumul de alcool – pentru ca este un relaxant muscular, alcoolul baut prea aproape de ora de culcare poate duce la episoade de apnee, chiar si in cazul cuiva care nu sufera de apnee de somn. In cazul celor care deja sufera de aceasta tulburare, alcoolul poate prelungi durata episoadelor.
  • Fumatul face tesutul cailor respiratorii sa se umfle, deoarece este un iritant, iar umflaturile din nas si gat reduc si mai mult spatiul necesar aerului sa circule.

 

  • Gen – barbatii de varsta medie prezinta risc dublu de a suferi de apnee in somn decat femeile de aceeasi varsta, din cauza diferentelor anatomice, mai ales pentru ca barbatii sunt, pur si simplu, mai mari decat femeile.

 

Tratament pentru apneea de somn

In general, tratamentul se adapteaza la gravitatea simptomelor. Schimbarea stilului de viata are insa de fiecare data efecte pozitive si pe termen lung pentru pacientii afectati de apnee de somn.

Se mai pot folosi diverse dispozitive ce largesc fosele nazale, crescand astfel fluxul de aer (dar nu se trateaza astfel cauzele).
Consultati un stomatolog, apneea de somn poate fi tratata in cabinetul stomatologic. Mai precis, in urma unei consultatii, medicul stomatolog va poate indica sa purtati pe timpul noptii o gutiera speciala pentru corectarea apneei de somn.

Aceste dispozitive arata exact ca niste gutiere de protectie sportive, sunt detasabile si se folosesc doar noaptea.
Tot in cabinetul stomatologic se poate rezolva si apneea de somn cauzata de prezenta unui tesut moale excedentar pe limba sau in spatele gatului.

Aceasta crestere excesiva poate fi indepartata chirurgical, pentru a corecta blocajul, iar procedura poate fi efectuată si de medicii stomatologi profesionisti cu pregatire in stomatologia cu laser si in cabinete stomatologice care au dotarile tehnice necesare.

Programati-va acum la stomatolog daca suferiti de apnee de somn, e foarte posibil ca o gutiera sa va rezolve problemele. 

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?