Avulsia dentara. Cauze, tratament, preventie

Traumatismele dentare sunt considerate urgente stomatologice. Din acest motiv, este esential sa stiti ce masuri sa luati pentru a se putea interveni rapid si a salva dintele/dintii afectat/i.

Cauzele traumatismelor sunt, in general, cazaturile, mai ales in cazul copiilor, accidentele, la joaca si nu numai, dar si sporturile, mai ales cele de contact. Dintii de lapte sunt expusi in aceeasi masura ca dintii definitivi.

In urma traumatismelor dentare, dintii pot suferi fisuri, fracturi sau pot deveni mobili, insa exista si o situatie extrema, in care dintii pot fi smulsi complet din alveolele dentare, fiind nevoie de replantarea lor. Acest tip de traumatism poarta numele de avulsie dentara.

Este extrem de important sa stiti ce sa faceti daca dvs. sau copilul dvs. va veti afla in aceasta situatie, pentru ca dintii pot fi replantati si salvati :

  • In primul rand, trebuie sa stiti ca replantarea are sanse mari de succes daca se produce in maxim 2h de la momentul avulsiei.
  • Contactati de urgenta medicul stomatolog pentru a va oferi asistenta.
  • Dintele nu trebuie spalat sau dezinfectat ; puneti-l intr-un recipient de sticla cu capac, in lapte sau ser fiziologic. In cazul in care nu aveti la dispozitie niciuna dintre aceste solutii, in cazul copiilor cooperanti sau de varsta mai mare, dintele se poate tine in gura, in saliva (sub limba sau intre obraz si mandibula), pana ajungeti la stomatolog. Nu folositi gheata, batiste, ambalaje din hartie sau carton. Exista si cutii speciale pentru pastrarea si transportarea dintilor avulsionati, medicul stomatolog va poate da informatii in acest sens la urmatorul control periodic.

Pronosticul este bun in cazul in care se respecta cateva conditii esentiale:

  • Interventia rapida
  • Masura in care a fost afectat ligamentul parodontal
  • Modul in care a fost pastrat si transportat dintele

In caz contrar, sansele de a salva dintele sunt foarte mici.

Pot exista insa si complicatii dupa replantare, de aceea sunt foarte importante controalele periodice de verificare.

Aceste traumatisme dentare pot fi insa evitate prin purtatea unui echipament de protectie adecvat, precum si prin folosirea gutierelor de protectie, mai ales in cazul sportivilor, in randul carora astfel de accidente sunt frecvente.

Un astfel de accident a suferit si pacientul nostru, Alex, in varsta de 17 ani, in timpul unei plimbari cu bicicleta care ar fi avut un altfel de deznodamant in cazul in care ar fi purtat o gutiera dentara. Este insa foarte important ca, in cazul lui, s-a intervenit in timp util (aproximativ 40 de minute de la accident). Dintele a fost reintrodus in alveola, imobilizat, iar in acest moment, la o saptamana dupa interventie, evolutia pare favorabila.

 

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?