Cauzele durerii de dinti

durerea dentaraCand vorbim despre durerea de dinti, cu totii suntem de acord: este o durere insuportabila, fie ca e pulsatila si continua, fie acuta, severa. O vizita imediata la stomatolog este cea mai simpla si mai indicata cale de a rezolva problema, dar nu intotdeauna si posibila – ca in cazul durerilor dentare care incep in timpul noptii.

Tipuri de durere de dinti

Durerea de dinti este provocata uneori de o problema a dintelui sau a structurilor sale de sprijin, precum gingia, dar exista si cazuri in care se poate datora unei probleme aflate in alt loc (pe care pacientul il poate numi). Astfel, durerea de dinti poate fi de mai multe tipuri:

  • cu origine dentara sau in parodontiu, provocata de o cavitate creata de carii, fisuri, traume ale dintelui etc.

  • provocata de carii – cand cavitatea nu este inca foarte profunda, pacientul resimte o sensibilitate la cald si la rece, durerea persistand cat timp factorul care o provoaca ramane prezent. In acest moment, rezolvarea este simpla si se rezuma la obturarea cavitatii in cabinetul stomatologic. Cand cavitatea este insa profunda, ajungand la nervul dintelui sau la pulpa acestuia, durerea resimtita este pulsatila, acuta si intensa, uneori continua. Pozitia intins favorizeaza cresterea durerii, care atinge in aceste momente intensitatea maxima (de aceea debuteaza de cele mai multe ori noaptea).

  • cauzata de leziuni traumatice – traumatismele care duc la pierderea sau fracturarea dintelui se asociaza cu o durere foarte puternica. Exista si cazuri in care un astfel de traumatism nu are efecte vizibile, dar in timp dintele se devitalizeaza, asa incat durerea poate aparea multă vreme după aceea. Din acest motiv, istoricul traumatismelor este foarte important.

  • provocata de un dinte fisurat in urma unui traumatism, a unei obturatii defectuoase sau vechi a dintelui, dar si in urma devitalizarii acestuia. Fisurile nu sunt vizibile, dar persoana care prezinta o astfel de leziune resimte o durere intensa atunci cand mananca in partea cu dintele respectiv, in rest acesta comportandu-se normal. Afectiunea are si o denumire – sindromul dintelui fisurat. Cum reactia pacientului este de a inceta sa mai manance pe partea dureroasa, starea i se agraveaza.

  • cauzata de pulpita (inflamarea pulpei). Pulpita poate fi:

  • reversibila,  daca este tratata la timp in cabinetul stomatologic. Se manifesta printr-un disconfort mai scurt de 5 secunde in momentul in care cand dintele vine in contact cu un stimul rece, dulce sau cu un curent de aer. Cauza poate fi o carie simpla, o obturatie necorespunzatoare, retractia gingivala sau o curatare profesionala a danturii. Netratata, evolueaza spre pulpita ireversibila.

  • ireversibila, caz in care vitalitatea pulpei nu mai poate fi salvata, cauza fiind o cavitate mare sau o problema gingivala netratata la timp. Durerea nu dispare dupa indepartarea stimulului, putand persista chiar si cateva ore. In aceasta situatie, de preferat ar fi un tratament de canal, dar uneori este necesara extractia.

  • sensibilitatea dentara este insotita de durere, aceasta aparand la contactul cu un stimul rece sau cald. Cauza sensibilitatii dentare este retractia gingivala, care apare in urma periajului excesiv sau a deteriorarii provocate de bruxism (scrasnirea dintilor). O alta cauza des intalnita a sensibilitatii dentare este caria de dentina. Sub smaltul dintelui se afla dentina, care are canalicule dentinare ce contin lichid dentinar. Acesta se poate deplasa usor spre pulpa dentara sau dimpotriva, se poate distanta de aceasta, in ambele cazuri deranjand nervii prezenti in pulpa si provocand durere. Daca a aparut din cauza unei carii sau a abraziunii provocate de periajul excesiv, sensibilitatea trebuie tratata. In cazul in care este provocata de retractia gingiei, radacinile dintelui fiind astfel expuse, se poate folosi o pasta de dinti desensibilizanta.

 

  • barodontalgia  (durerea de dinti provocata de presiunea excesiva) poate aparea in aeronave, la inaltimi mari, din cauza presiunii atmosferice scazute, sau la scafandri, ca urmare a presiunii ridicate a adancimilor. Se presupune ca durerea este cauzata de o bula mica de aer, care dilata sau contracta materialul de obturatie. In acest caz, se poate reface obturatia.

 

  • durere de dinti radianta – de fapt, acest tip de durere este efectul unei probleme aflate in alte parti ale corpului si nu presupune o problema dentara. Uneori, apare in urma unei migrene puternice; atacul de cord poate provoca durere la nivelul dintilor din stanga jos. Durerea radianta este uneori de ajutor in stabilirea diagnosticului. Spre exemplu, daca se situeaza in molarii de sus, poate indica o problema a sinusurilor. Si nevralgia de trigemen poate cauza o  durere radianta, mai ales la nivelul dintilor din partea dreapta. Aceste aspecte nu trebuie neglijate atunci cand este examinat un pacient, pot fi de ajutor in stabilirea diagnosticului.

Programeaza-te ACUM la o CONSULTATIE!

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?