Efectele sarcinii asupra sanatatii dentare

  1. Educatie
  2. Efectele sarcinii asupra sanatatii dentare

efectele sarciniiFemeile insarcinate pot sa nu-si dea seama ca, in timpul sarcinii, in afara de schimbarile vizibile, in corpul lor se produc si altele, mai putin evidente. Studiile arata ca acum se produc modificari semnificative si la nivelul danturii. Astfel, in aceasta perioada, in loc sa renunte la vizitele la dentist, este chiar indicat sa continue sa-si faca periodic un control stomatologic, pentru a se asigura ca nu se vor confrunta cu probleme dentare ce pot avea efecte negative asupra lor si a copilului deopotriva.
Una dintre cele mai frecvente probleme dentare din timpul sarcinii este gingivita. Gingivita aparuta in sarcina este de acelasi tip ca gingivita obisnuita si apare din cauza mobilitatii sporite a dintilor in aceasta perioada. Simptomele cele mai intalnite ale gingivitei sunt sangerarea , inrosirea si inflamarea gingiilor.

Majoritatea femeilor insarcinate se confrunta cu aceasta problema de sanatate orala. Pentru a o evita, trebuie respectata o igiena orala corespunzatoare. Medicii stomatologi sunt cei mai indicati sa ofere sfaturi in aceasta privinta.
O alta problema, din fericire mai rar intalnita, a femeilor insarcinate sunt tumorile dentare. Acestea se se manifesta prin cresterea de tesuturi in cavitatea bucala, de obicei de culoare rosie sau violet, care nu sunt dureroase, dar pot sangera. Nu reprezinta insa un motiv de ingrijorare, deoarece tumorile dentare aparute in timpul sarcinii nu sunt, de fapt, canceroase. Cu toate acestea, daca apar sangerari gingivale grave sau dificultati de alimentatie, este indicat sa fie indepartate chirurgical.

Gingivita aparuta in timpul sarcinii poate dura pana la 3 luni de la nastere; in schimb, tumorile dentare dispar de obicei imediat dupa aceasta.
Problemele de sanatate orala din timpul sarcinii pot fi insa evitate. Controalele periodice si igiena dentara de rutina dinaintea sarcinii pot ajuta cu adevarat femeile insarcinate sa impiedice astfel de situatii, iar siguranta fatului in dezvoltare ar trebui sa fie o preocupare constanta a viitoarelor mame.

Cum ar spune multi psihologi, ceea ce face mama cat timp copilul se afla in uter are mare impact asupra comportamentului acestuia; asadar, inca de cand se afla in pantecele lor, mamele sunt sfatuite sa-si familiarizeze copiii cu o igiena corecta si corespunzatoare.

 

Programeaza-te ACUM la o CONSULTATIE!

Menu
1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?