Sarcina este o perioada speciala, schimbarea fiind cuvantul care ar putea-o descrie cel mai bine. O perioada in care ne pregatim pentru o alta etapa a vietii, dar si una de schimbari hormonale care se reflecta la nivel fizic si psihic. Inclusiv la nivelul danturii sunt multe modificari in sarcina, insa nu de asa natura incat sa va pierdeti dintii pe parcurs. Cu ingrijire sporita si o urmarire atenta din partea medicului dentist, veti ajunge cu bine la capatul acestei calatorii.

Desigur, ideal ar fi ca toate problemele dentare sa fie rezolvate inainte de a ramane insarcinata, insa de multe ori nu se intampla asa. Oricum ar fi insa, cu o ingrijire dentara speciala, evaluata de medicul dentist, controale si igienizari dentare profesionale periodice, o alimentatie sanatoasa si un aport adecvat de calciu, nu veti avea probleme dentare pe parcursul sarcinii.

Respectati un protocol riguros de igiena orala

Nu este momentul sa va neglijati igiena orala, dimpotriva, ar trebui sa va consultati medicul dentist pentru ca acesta sa va confirme ca tehnica de periaj este corecta. Periajul dentar trebuie efectuat minim de doua ori pe zi, cu o periuta de dinti cu peri moi si eventual o pasta de dinti mai putin aromata, daca va confruntati cu greturi. Folositi ata dentara in fiecare zi, pentru a evita ca resturile de mancare sa ramana intre dinti, crescand riscul de aparitie a cariilor.

Mergeti la stomatolog

Controalele si igienizarile dentare periodice sunt esentiale pentru o buna sanatate dentara in timpul sarcinii. Modificarile hormonale se resimt si la nivelul cavitatii bucale, veti observa ca gingiile sunt mult mai sensibile si sangereaza usor. La randul ei, placa bacteriana se acumuleaza constant pe dinti, iar daca nu este indepartata corespunzator, afecteaza atat gingiile, cat si dintii. Este, astfel, recomandat sa ajungeti periodic la dentist pentru periaj profesional si indrumare in ceea ce priveste ingrijirea dintilor acasa. Respectati recomandarile medicului dvs.

Ce tratamente stomatologice sunt sigure in sarcina?

Tratamentele de rutina, cum ar fi obturatiile (plombele) sau coroanele pot fi efectuate in sarcina – e chiar indicat sa se faca, pentru a reduce riscul de infectie. Al doilea trimestru de sarcina este cel mai indicat pentru astfel de tratamente. E bine de stiut ca exista anumite tipuri de anestezie, antibiotice si analgezice compatibile cu sarcina, medicul stomatolog va poate oferi toate informatiile necesare. E intotdeauna indicat sa informati medicul care va urmareste sarcina despre tratamentele stomatologice pe care urmeaza sa le faceti, precum si de medicamentele prescrise, daca este cazul.

Radiografii dentare in sarcina – sunt permise?

Radiografiile diagnostice sunt considerate sigure in sarcina, radiatiile emise avand o intensitate foarte scazuta (in cazul aparatelor de fabricatie recenta, cantitatea de radiatii fiind chiar de cateva zeci de ori mai scazuta decat in cazul celor clasice). Pentru mai multa siguranta sau in cazurile in care e nevoie de o radiografie in trimestrul 1 de sarcina, se vor folosi sortul de plumb si protectia pentru tiroida.

Anuntati intotdeauna persoana care urmeaza sa realizeze radiografia ca sunteti insarcinata

Aport adecvat de calciu

Calciul este esential pentru dezvoltarea oaselor si dintilor copilului, insa el este furnizat de dieta mamei, si nu de dintii ei. Asadar, introduceti in alimentatie cat mai multe surse de calciu (branza, lapte, fasole, legume verzi etc.) pentru a face fata nevoilor crescute din aceasta perioada.

Alimentatie sanatoasa

E important ca alimentatia mamei sa fie una echilibrata, cu toate mineralele si vitaminele de care atat ea, cat si copilul au nevoie. Renuntati la alimentele si bauturile bogate in zahar in favoarea apei si a fructelor si legumelor de sezon.

Renuntati la tutun si alcool

Ambele cresc riscul de nastere prematura si greutate scazuta la nastere, insa si dantura copilului va fi afectata, pentru ca smaltul nu se poate forma in mod corespunzator.

Previno situatiile neplacute prin controale periodice!

[ninja_form id=1]

Sharing is caring!

Menu
1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?