Aflata la limita dintre anestezie si sedare, analgosedarea este un tip de anestezie foarte eficient in urmatoarele situatii:

Pacienti necooperanti, dificili, cu anxietate ridicata

Fobie extrema de dentist

Hipertensiune

Teama de durere

Tratamente dentare complexe si indelungate (chirurgie, implantologie etc.), in care folosirea unei metode de sedare si relaxare este foarte indicata pentru a-i asigura pacientului confortul necesar

In cazuri in care inhalosedarea nu a dat rezultate

Cum functioneaza?

Analgosedarea presupune injectarea intravenoasa a unui amestec de substante analgezice si sedative.

Procedura se realizeaza de catre un medic anestezist reanimator, care foloseste mai multe niveluri de analgosedare (doze fractionate) pe intreaga durata a tratamentului. In acest fel, pacientul este relaxat, sedat, dar cooperant cu medicul stomatolog. Substanta medicamentoasa se administreaza printr-o branula, asa incat dozele pot fi modificate in orice moment, in functie de nevoile pacientului si de stadiul sau tipul interventiei. Daca este cazul, in timpul interventiei se poate administra si oxigen.

De asemenea, dupa interventie se poate administra si medicatie analgezica (pentru controlul durerii din primele 12-24 de ore).

Beneficiile analgosedarii

Calmeaza si relaxeaza pacientul

Reduce anxietatea, tratamentele realizandu-se intr-o stare de usoara somnolenta a pacientului (de multe ori acestia adorm in timpul procedurii)

Efect rapid

Se mentine contactul cu pacientul

Calmeaza si relaxeaza pacientul

Se pastreaza reflexul de aparare, insa sunt eliminate reflexele excesive (inclusiv senzatia de voma, atat de problematica in cazul multor pacienti)

Analgosedarea permite mentinerea pacientului in stare de semiconstienta timp de 2-3 ore, permitand astfel realizarea cu succes a unor interventii complexe pentru care altfel ar fi fost nevoie de anestezie generala

Mai putin stres asupra organismului si mai putine posibile complicatii decat in cazul anesteziei generale

Pregatirea pacientului

Cea mai importanta parte este informarea medicului anestezist despre medicatia cronica urmata, daca este cazul (spre exemplu, pentru astm bronsic, rinite alergice, dermatite etc.), pentru ca aceasta poate interactiona cu substantele medicamentoase folosite in analgosedare. Medicul trebuie informat si daca aveti sau ati avut recent probleme sau infectii respiratorii, precum si daca sunt probleme cunoscute de coagulare.

In ziua interventiei

Nu mai beti nimic cu 2 ore inainte si nu mai mancati cu 3 ore inainte de interventie

Daca urmati un tratament, luati-va medicatia ca de obicei daca medicul anestezist v-a dat acordul

Puteti lua cu dvs. in sala, daca folositi, ochelarii, aparatul auditiv etc.

In cazul copiilor, acestia pot fi insotiti de catre unul dintre parinti pana in sala de preanestezie

Dupa interventie

Timp de 15-30 de minute, pacientul va ramane sub observatia medicului anestezist, apoi poate merge acasa (doar cu insotitor)

Nu aveti voie sa conduceti sau sa consumati alcool

Urmati intocmai indicatiile medicului, inclusiv in ceea ce priveste medicamentele pe care aveti voie sa le folositi in caz de durere sau antibioticele prescrise, daca este cazul

In cazul in care intervin simptome care va ingrijoreaza, contactati de urgenta medicul anestezist si medicul stomatolog care s-au ocupat de cazul dvs.

Programeaza-te acum! Completeaza formularul sau suna la 0771160170 | 0730030400

Sharing is caring!

Menu