9 factori de risc pentru pierderea dintilor

  1. Chirurgie orala
  2. 9 factori de risc pentru pierderea dintilor
[image thumbnail=”http://medicaltours.ro/blog/wp-content/uploads/2013/06/factori_risc.png” fullsize=”http://medicaltours.ro/blog/wp-content/uploads/2013/06/factori_risc.png” align=”right” alt=”” border=”on” width=”” height=”320″]Studiile arata ca putem preveni pierderea dintilor, iar specialistii au descoperit noua factori de risc pentru pierderea acestora ca urmare a bolilor parodontale. Iata lista realizata de catre acestia:

– Varsta mai mare de 35 de ani;
– Sexul masculin;
– Faptul ca nu am mers niciodata la dentist;
– Igiena dentara precara;
– Fumatul (fie ca am fumat in trecut sau o facem in prezent);
– Diabetul;
– Hipertensiunea arteriala;
– Artrita reumatica;

Al noualea factor identificat a fost faptul ca dintii frontali de pe mandibula sunt mai predispusi la a avea probleme gingivale decat cei situati in spate.
O parte dintre acesti factori, cum sunt sexul si varsta, nu pot fi influentati, dar exista si alti factori, precum spalatul pe dinti si fumatul, pe care ii putem controla.

Consemnarea extractiilor dentare realizate

Khalaf Al-Shammari, doctor in chirurgie dentara, masterand in Stiinte si colegii acestuia au realizat un studiu care a avut drept esantion toti adultii care au realizat extractii dentare in 21 de clinici de medicina dentara generala alese la intamplare – un sfert dintre clinicile de profil din Kuweit.
Cifrele finale au aratat cam asa: 1775 de pacienti si 3694 de dinti extrasi. Dintre acestia, 14 pacienti si-au extras toti dintii.

Motive pentru care ne pierdem dintii
Gingivita a fost principalul motiv pentru pierderea dintilor. Cercetatorii arata faptul ca aceasta ar fi una dintre marile cauze la nivel mondial.
Barbatii sunt mai predispusi la a avea extractii dentare decat femeile. Pierderea dintilor este, de asemenea, mai frecventa in randul pacientilor cu varsta de 35 sau de peste 35 de ani.
Aproape 3 din 10 pacienti erau fumatori sau fumasera in trecut. Este posibil ca legatura dintre fumat si pierderea dintilor sa fie chiar mai stransa, dar cercetatorii nu au avut la dispozitie informatii precise legate de istoricul pacientilor.


Consecinta netratarii problemelor dentare la un specialist

Aproape 40% dintre pacienti nu au fost niciodata la dentist. Numai 13% au beneficiat de tratamente dentare in cele 6 luni anterioare extractiilor.
Majoritatea pacientilor – 60% – au spus ca s-au spalat pe dinti ocazional sau chiar niciodata. Numai 16% dintre acestia au spus ca se spala pe dinti de cel putin 2 ori pe zi.

Pierderea dintilor si starea generala de sanatate
Multi pacienti aveau si alte probleme de sanatate. Aproape unul din cinci suferea de diabet tip 2. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o legatura bine definita intre gingivita si diabet.
Cel putin unul din 10 pacienti avea hipertensiune arteriala. Se pare ca un studiu anterior a demonstrat o legatura intre gingivita si tensiune crescuta in cazul femeilor aflate la menopauza.
Studiul realizat de catre Al-Shammari a identificat o conexiune intre artrita reumatica si pierderea dintilor ca urmare a problemelor parodontale.
Pentru stabilirea acestor legaturi dintre pierderea dintilor si diabet, tensiune arteriala crescuta sau artrita nu au fost realizate analize de laborator, fiind vorba doar despre stabilirea unor trasaturi comune ale pacientilor.

Pentru a preveni toate aceste probleme, va recomandam controale periodice efectuate la fiecare 6 luni si va invitam la o CONSULTATIE!

Share on
[vc_wp_search]
[vc_wp_posts title=”Articole recente” number=”4″]
[vc_wp_categories]
Menu
1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?