Albirea endodontica

  1. Educatie
  2. Albirea endodontica

In cazul dintilor devitali, care nu mai au pulpa dentara, responsabila cu nutritia, dar si cu functia senzitiva a dintelui, in timp apare o modificare  vizibila de culoare. Spre deosebire de alte tipuri de coloratii, care apar la suprafata dintilor si care sunt consecinta unor factori externi, in acest caz modificarea culorii se produce din interior. Albirea dentara se face intotdeauna in functie de cauzele care au dus la aparitia coloratiilor, asa incat in cazul dintilor  devitali albirea se va face din interiorul dintelui.

Un dinte devital in general este colorat in profunzime (smaltul este mult mai transparent, astfel incat orice modificare a dentinei va fi vizibila la suprafata). Cauzele sunt numeroase: tratamente endodontice efectuate incorect, anumite materiale folosite la tratamentele stomatologice, accidente, necroza sau gangrena pulpei dentare, anumite medicamente ingerate de către pacient, hemoragia intrapulpara, necrozarea ţesutului pulpar, formarea de dentină secundară, resorbtia radacinilor, varsta sau anumite boli.
Acest tip de albire se realizeaza doar la indicatia medicului stomatolog si doar in cabinetul stomatologic, pentru fiecare dinte afectat in parte. Procedeul este unul rapid, nedureros, constand in curatarea sistemului endodontic al dintelui, urmata de izolarea acestuia si de aplicarea gelului de albire. Daca rezultatele intarzie sa apara, la indicatia medicului stomatolog se poate repeta procedeul. Ca mentiune speciala, trebuie stiut ca in 20-30% din cazuri e posibil sa fie necesara repetarea albirii dupa cativa ani.

In general, rezultatele albirii endodontice sunt satisfacatoare – cu mentiunea ca acest tip de albire e o solutie potrivita pentru cazurile in care pacientul accepta doar o imbunatatire a culorii si doar daca dintele nu are o distructie mare. Exista, intr-adevar, si cazuri cu rezultate spectaculoase – dar si unele in care nici macar dupa cateva aplicari nu se vede niciun efect. In plus, uneori incercarile repetate au ca efect fracturarea dintilor sau resorbtia radacinii.

Cea mai buna alternativa pentru albirea endodontica ramane insa fatetarea – sau, daca nu a ramas prea mult tesut dentar, se recomanda aplicarea unui pivot si a unei coroane  dentare, dar costurile, in aceste cazuri, vor fi semnificativ mai ridicate.

Singurul care va poate spune daca acest tip de albire va functiona si in cazul dvs, este medicul stomatolog. Programati-va acum la o consultatie!

Menu
1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?