Amalgamul dentar

Amalgamul dentar este un material folosit pentru obturatii care a suscitat, de-a lungul anilor, multe discutii aprinse, deoarece contine mercur. Amalgamul reprezinta, de altfel, o combinatie de metale: argint, mercur, staniu si cupru. Mai pot fi folosite, de asemenea, si cantitati mici de zinc, indiu sau paladiu.

In prezent, pentru obturatii se folosesc din ce in ce mai mult materiale biocompatibile, de culoarea dintelui, ceea ce inseamna ca amalgamul este utilizat mult mai rar decat in trecut. Cu toate acestea, amalgamul dentar are cateva calitati pentru care inca mai este uneori propus ca alternativa: este mai putin costisitor decat alte materiale si este rezistent in timp, mai ales daca este folosit pentru obturatii pe dinti pe care este pusa o presiune mai mare la masticatie.

Problema este ca de multa vreme prezenta mercurului in amalgam a inceput sa starneasca intrebari legate de siguranta acestui material pentru sanatatea persoanele care au astfel de obturatii. In 2009, U.S. Food and Drug Administration (FDA) a evaluat studiile realizate pe acest subiect, concluzia fiind ca obturatiile de amalgam sunt sigure pentru adulti si copiii cu varste peste 6 ani. Cu toate acestea, anumite grupuri au cerut FDA sa-si reconsidere opinia, asa incat revizuirea acestor studii este in curs de desfasurare.

De ce intra mercurul in componenta amalgamului?
Principalul motiv este acela ca mercurul face materialul de obturare mai elastic. Cand mercurul este amestecat cu un praf de aliaj, se creeaza un compus suficient de moale pentru a se amesteca si introduce in dinte, dar care se si intareste repede si este rezistent la fortele exercitate la muscat si mestecat.

De unde aceasta ingrijorare cu privire la mercurul continut in amalgam?
Ca in cazul celor mai multe substante, gradul de prejudiciu cauzat de mercur in organism este direct proportional cu cantitatea. Controversa ridicata de amalgam este concentrata pe cat de mult mercur este eliberat de obturatiile din amalgam si cat este absorbit in organism. In trecut, obturatiile din amalgam au fost considerate inerte, aceasta insemnand ca, dupa ce este realizata obturatia, in organism nu se elibereaza deloc mercur. In ultimii ani insa, testele au demonstrat insa altceva, si anume ca, odata ce obturatia din amalgam se uzeaza, se elibereaza mercur, sub forma de vapori. Exista si cazuri – foarte rare, insa – de reactii alergice provocate de amalgam.

Sarcina si amalgamul dentar

Mercurul poate traversa placenta, iar medicii stomatologi le recomanda femeilor insarcinate  sa evite in aceasta perioada tratamentele stomatologice care nu sunt urgente si sunt radicali in privinta obturatiilor de amalgam: in sarcina sunt interzise!

Trebuie inlocuite obturatiile vechi din amalgam?

Daca aveti intrebari sau sunteti ingrijorat cu privire la obturatiile de amalgam, discutati cu medicul dentist si asigurati-va ca aflati totul despre potentialele riscuri la care va supuneti, dar si despre optiunile pe care le aveti la dispozitie. In ceea ce priveste inlocuirea obturatiilor vechi din amalgam, la Medical Tours Company le recomandam pacientilor nostri sa nu stea pe ganduri si sa le inlocuiasca cu obturatii fizionomice. Iata doar cateva motive pentru care ar trebui sa o faceti:

  • Expunerea la mercur poate cauza dereglari hormonale si infertilitate, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor;
  • Mercurul poate determina aparitia unor probleme de dezvoltare, mai ales daca expunerea s-a facut in viata intrauterina; la adulti provoaca tulburari cerebrale si renale, probleme cardiovasculare etc.
  • Cauzeaza boli autoimune;
  • Afecteaza sistemul imunitar;
  • Obturatiile din amalgam necesita indepartarea unei cantitati de tesut dentar mai mare decat in cazul obturatiilor fizionomice, ceea ce creste riscul de fracturi dentare.

 

Indepartarea obturatiilor din amalgam Deoarece indepartarea obturatiilor din amalgam este insotita de eliberare de vapori de mercur, pentru protectia pacientilor nostri, la Medical Tours Company aceste tratamente se realizeaza cu diga  dentara. Astfel, amalgamul nu intra in contact cu tesuturile si este exclusa inghitirea resturilor.

In ultimii ani insa, popularitatea amalgamului a scazut foarte mult, atat din cauza controverselor legate de siguranta sa pentru sanatate, dar si din alte motive: preocuparea pentru aspectul estetic, pentru sanatatea proprie, dar si a materialelor biocompatibile disponibile in prezent.

Va asteptam la Medical Tours Company cu solutii personalizate pentru problemele dvs. dentare, programati-va la o consultatie!

 

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?