Ce trebuie sa stiti despre durerea de dinti?

Daca va confruntati cu aceasta problema, aflati ca nu sunteti singurul! Un numar mare de persoane sunt incercate,  intr-un moment sau altul, de durerea dentara (durerea de dinti). Cauza cea mai frecventa a acesteia este iritarea nervului dintelui. Mai poate aparea insa si din alte cauze: fisurarea dintilor, cariile, infectiile bacteriene, contaminarea pulpei dentare sunt cateva dintre acestea.

Cele mai multe boli si dureri dentare sunt provocate de bacterii, iar dintre bolile provocate de infectia bacteriana amintim gingivita, cariile, parodontita etc. Ceea ce poate nu stiati este ca infectia bacteriana se poate transmite altor persoane sau ca o puteti contracta de la partener prin sarut ori folosind acelasi pahar sau aceeasi periuta de dinti impreuna cu altcineva.

Durerea dentara este de fapt un simptom, nu o boala, atrage atentia asupra a ceva ce nu este in regula. Cand va confruntati cu o durere de dinti, trebuie intotdeauna sa consultati un stomatolog. Din pacate, majoritatea oamenilor nu dau prea mare importanta unei astfel de probleme, deoarece nu sunt de parere ca ar putea fi ceva foarte grav. Trebuie sa stiti insa ca exista afectiuni dentare care va pot pune in pericol chiar si viata daca nu sunt tratate corespunzator. Un abces grav, de exemplu, pe langa durerea foarte puternica pe care o provoaca, poate cauza si moartea.

De cele mai multe ori, cauza durerilor de dinti este formarea cariilor. Bacteriile se dezvolta in placa dentara pe masura ce aceasta se formeaza si se amesteca cu zaharul din alimentatie, creand acizi. Acesti acizi distrug smaltul dentar, producand carii care, daca nu sunt tratate in faza incipienta, vor ajunge in final la nervi, cauzand o durere intensa.

 

Gingiile sau alte tesuturi inflamate ale cavitatii orale pot provoca si ele multe probleme. Inflamarea gingiilor, cunoscuta initial sub numele de gingivita, iar in stadiu avansat de  boala parodontala, este o alta cauza foarte importanta a durerii dentare. Placa dentara nu afecteaza numai dantura, ci si gingiile. Cand placa se formeaza in exces, linia gingiei se retrage, provocand expunerea cementului( substratul dentar care acopera radacina dintelui). Inflamarea gingiilor poate duce la inflamarea continua a tesutului.

Daca va confruntati cu probleme dentare, trebuie sa cereti sfatul stomatologului dumneavoastra. In caz de urgenta, inainte de a ajunge la medic, pentru a diminua durerea, puteti lua medicamente precum Ibuprofen sau incercati sa va clatiti cavitatea bucala cu apa sarata calda,care va va calma pentru moment. Nu dati crezare miturilor cum ar fi acela care spune ca aspirina plasata pe dintele dureros diminueaza durerea – dimpotriva, puteti arde astfel tesuturile dentare, provocand chiar mai multa durere. Pungile cu gheata aplicate pe obrazul de pe partea dintelui dureros pot reduce durerea pentru moment. Evitati sa consumati alimente crocante sau dulci.

Programati-va cat mai repede la stomatolog si urmati-i sfaturile pentru a indeparta cauza durerii dentare.

Nu ignorati durerea dentara, crezand ca va disparea de la sine, interventia inca de la primele semne este intotdeauna cea mai buna solutie, si nu uitati ca o igiena corespunzatoare a cavitatii bucale si controlul stomatologic regulat va pot scapa de multe probleme.

Programeaza-te ACUM la o CONSULTATIE!

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?