Obturatia dentara din compozit

Ce este obturatia din compozit?
[image thumbnail=”http://www.medicaltours.ro/blog/wp-content/uploads/2013/08/obturatie-compozit.jpg” fullsize=”http://www.medicaltours.ro/blog/wp-content/uploads/2013/08/obturatie-compozit.jpg” align=”right” alt=”” border=”on” width=”” height=”310″]Obturatia dentara din compozit (plomba dentară) este o metoda de reconstructie a unui dinte deteriorat de carii, fracturat sau care prezinta diverse alte tipuri de daune la suprafata. Scopul este redarea functionalitatii si a formei normale a dintelui.
Ce material de obturatie recomanda dentistii?
Materialele folosite in obturatii sunt rasinile compozite (in culoarea dintelui), aurul, ceramica si amalgamul (aliaj de mercur, argint, cupru, staniu si uneori zinc).
Fiecare material prezinta insa avantaje si dezavantaje, dar recomandarea unui anume tip se face in functie de gradul de dificultate a reconstructiei, posibilele alergii ale pacientului, locul obturatiei si cost.
Tipuri de obturatii dentare
Indirecte – mai complexe, necesită cel putin doua vizite la stomatolog; in aceasta categorie intra inlay-urile și onlay-urile;
Directe – se realizeaza intr-o singura sedinta; este cazul obturatiilor din compozit.

Datorita faptului ca sunt puternice, durabile si imbunatatesc aspectul dintelui, obturatiile (plombele) din rasini compozite (amestec de plastic de culoarea dintelui si sticla) sunt preferate de medicii preocupati de estetica dentara, dar si de functionalitatea dintelui, aspectul final fiind unul natural.
O alternativa la amalgamul traditional, obturatiile din compozit nu au riscuri sau efecte secundare, iar prin imbunatatirea lor constanta au ajuns sa fie folosite in intreaga cavitate bucala, nu numai in zonele foarte vizibile, unde era nevoie de un aspect cât mai natural.
Compozitele sunt folosite cu rezultate foarte bune si pentru a repara dintii fisurati, ciobiti sau extrem de uzati. În cazul fracturilor micii si medii, pentru dinti supusi unei presiuni moderate de mestecare, asigura rezistenta si durabilitate.

Obturatiile din compozit au insa si alte avantaje:
– Nu contin mercur;
– Longevitate medie (4-5 ani);
– Intarirea dintilor si protejarea lor impotriva revenirii cariilor;
– Reducerea sanselor de fracturare a dintelui pe care s-a realizat obturatia si a sensibilitatii dentare, datorita procedurii conservatoare de restaurare a dintelui.
Cum aflu daca am nevoie de obturatie?
Atentie, numai medicul dentist poate depista o cavitate ce necesita obturatie! Suprafata fiecarui dinte este examinata cu o mica oglinda, iar aspectele anormale sunt cercetate cu ajutorul unor instrumente speciale. Vi se poate recomanda si o radiografie (a intregii cavitati bucale sau doar a unei portiuni), iar medicul dentist va alege un tratament anume, în functie de gradul de afectare. Primele operatiuni efectuate de medic sunt indepartarea tesutului dentar afectat, curatarea zonei si astuparea cavitatii cu material de obturatie.
Igiena orala corespunzatoare, obiceiurile alimentare si controalele periodice la stomatolog sunt insa factori care influenteaza puternic performanta si durata de existenta a obturatiilor cu materiale compozite.
Cum sa previi evolutia cariilor ?
Obturatia dentara este si o metoda foarte eficienta de prevenire a evolutiei cariilor dentare, prin sigilarea spatiilor de patrundere a bacteriilor.

Programeaza-te ACUM la o CONSULTATIE!

Medical Tours Company – clinica dentara
Pitesti, Strada Smeurei nr. 58, etaj 4-5
Tel. 0730 030 400

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?