Proteza dentara – o experienta traumatizanta?

  1. Educatie
  2. Proteza dentara – o experienta traumatizanta?

Daca, din orice motiv, aveti o proteza dentara, ar trebui sa stiti in primul rand ca trebuie sa va acordati o perioada de acomodare. La inceput, este posibil sa vi se para prea mare sau ca va impinge buzele in fata ori ca poate chiar sa cada. Nu este nimic anormal, iar medicul dvs. stomatolog va va raspunde la intrebari si va va lamuri toate aspectele care v-ar putea ingrijora, ajutandu-va sa treceti cat mai usor peste aceasta perioada. Si poate cel mai important lucru pe care trebuie sa-l tineti minte este ca toate neajunsurile de care va loviti in aceasta perioada sunt doar temporare.

Cum afecteaza proteza modul de a manca?

Primele schimbari se vor reflecta in modul de a manca. Gustul si temperatura pot avea de suferit la inceput. Pana va veti acomoda cu noua proteza, va trebui sa aveti grija cu bauturile fierbinti, pentru a evita arsurile. Consumati alimente cat mai moi (oua, peste, carne de pui, legume fierte la abur etc.); mestecati incet, folosindu-va concomitent partile laterale ale gurii, pentru a preveni alunecarea protezei si a va obisnui mai repede cu ea; taiati mancarea in bucati cat mai mici sau mancati cu muscaturi mici; folositi o crema adeziva pentru a impiedica alimentele sa intre sub proteza.
Patrunderea alimentelor sub proteza dentara este o problema suparatoare pentru multe persoane care poarta proteza, pentru ca poate provoca durere si un alt neajuns – respiratia neplacuta. Folosind o cantitate foarte mica de crema adeziva veti impiedica patrunderea cremei adezive sub proteza si veti avea mai mult confort in timpul meselor.

Doar alimentatia este afectata?

Gingiile, muschii faciali si limba au si ele nevoie de o perioada de acomodare cu proteza dentara.
Salivarea mai abundenta ca de obicei nu trebuie sa va ingrijoreze, este o reactie normala. V-ati putea confrunta si cu inflamatii in locurile unde proteza se freaca de gingie – daca situatia nu se regleaza in cateva zile, consultati medicul stomatolog. E bine ca in primele zile sa purtati in permanenta proteza, inclusiv noaptea. Dupa ce va veti acomoda insa, veti sfatuit ca noaptea sa o scoateti – in acest fel, gingiile au timp sa se relaxeze si va mentineti cavitatea orala sanatoasa.

Vorbitul cu proteza dentara – o provocare

Oamenii se tem ca proteza va schimba modul in care vorbesc sau pronunta anumite sunete.
Nu va faceti griji, la fel ca si celelalte schimbari din aceasta perioada, si aceasta este una temporara, limba se acomodeaza repede cu noua proteza. Va poate fi de folos exersarea cuvintelor dificile in fata oglinzii, precum si a sunetelor „s ” si „f”, la fel si citirea cu voce tare. Cand radeti sau tusiti, strangeti putin din dinti si inghititi, proteza va ramaneintr-o pozitie corecta.

Cat dureaza acomodarea?

In general, intre cateva saptamani pana la 3 luni. In mod normal, dupa primele saptamani de utilizare, problemele de acomodare ar trebui sa fie doar o amintire. Probabil va simtiti mai bine purtand proteza si ati revenit la o alimentatie normala, incluzand legumele tari, diverse sortimente de carne si fructe.

Proteza dentara – o obisnuinta

Perioada de acomodare a trecut, iar folosirea protezei face parte deja dintre deprinderile zilnice. Dupa cateva luni de utilizare, e posibil ca proteza sa vi se para ceva mai larga. Acest lucru se intampla pentru ca oasele de sub gingii nu mai ofera acelasi suport, consecinta fiind modificarea formei cavitatii bucale. Nu trebuie sa va ingrijorati, tot ce trebuie sa faceti este sa va rugati medicul stomatolog sa va reajusteze proteza.

Port proteza. Mai merg la stomatolog?

E foarte important sa faceti in continuare cate un control stomatologic pe an, pentru sanatatea cavitatii bucale si pentru reajustarea protezei (daca este cazul), pot fi depistate astfel in stare incipienta eventuale infectii sau probleme ale cavitatii bucale.

Ingrijirea protezei dentare

proteza dentaraProteza dentara poate rezista multi ani, dar trebuie ingrijita corespunzator. Manevraţi intotdeauna proteza deasupra unui prosop sau a unei chiuvete pline cu apa, ca sa nu se sparga daca o scapaţi. Protezele nu trebuie lasate sa se usuce, de aceea se recomanda ca, atunci cand nu o purtaţi, sa o ţineţi intr-o soluţie speciala pentru curaţat proteze sau in apa curata. Atenţie, apa calda poate deforma protezele. Ca şi dinţii naturali, protezele trebuie curaţate de doua ori pe zi şi dupa mese. Curaţarea protezelor se face cu o periuţa de dinţi şi o pasta de dinţi neabrazive, dupa care se poate folosi o soluţie dezinfectanta şi odorizanta obţinuta prin dizolvarea unei tablete speciale in apa. Prin folosirea acestor soluţii se reduce dezvoltarea bacteriilor care produc mirosuri neplacute, iar proteza este purificata. Se pot folosi zilnic, fara a deteriora proteza.
Nu se recomanda curatarea protezelor dentare cu periuţe de dinţi şi paste de dinţi clasice deoarece, fiind mai putin dure decat dintii, protezele ar putea fi zgariate, fiind favorizata astfel dezvoltarea bacteriilor ce provoaca iritaţii sau respiraţie neplacuta. In farmacii exista foarte multe produse speciale de curaţare.

Cautaţi unul care sa indeparteze tartrul, petele şi bacteriile ce provoaca o respiraţie neplacuta.
Folositi crema adeziva, previne patrunderea alimentelor sub proteza, fixeaza proteza pentru intreaga zi , creste confortul si ofera o mai mare incredere in sine. Inainte sa aplicati crema adeziva, asigurati-va ca proteza este curata si uscata.

Nu folositi prea multa crema, poate iesi peste marginile protezei, si incercati sa nu o aplicati prea aproape de marginea protezei. Clatiti gura cu apa inainte de a introduce proteza, pozitionati-o, apoi strangeti putin din dinti pentru a o ajuta sa se fixeze. Nu mancati si nu beti nimic timp de cateva minute. Atentie, folosirea cremei adezive nu rezolva insa problemele unei proteze dentare neajustate.
Pentru a scoate proteza (cei mai multi stomatologi recomanda scoaterea ei pe timpul noptii), trebuie sa clatiti gura cu apa si sa scoateti usor proteza printr-o miscare de clatinare.

 

Programeaza-te ACUM la o CONSULTATIE!

 

Share on
[vc_wp_search]
[vc_wp_posts title=”Articole recente” number=”4″]
[vc_wp_categories]
Menu
1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?