[image thumbnail=”http://medicaltours.ro/blog/wp-content/uploads/2013/04/stomatita.jpg” fullsize=”http://medicaltours.ro/blog/wp-content/uploads/2013/04/stomatita.jpg” align=”right” alt=”” border=”on” width=”” height=”280″]Stomatita, termen general folosit pentru inflamatia mucoasei bucale, poate afecta abilitatea de a manca, vorbi si dormi. Stomatita poate aparea oriunde in cavitatea bucala, inclusiv in zona obrajilor, gingiilor, pe limba si palat.

Tipuri de stomatita
• Stomatita aftoasa: Stomatita aftoasa, cunoscuta si sub denumirea de ulcer aftos, are aspectul unui cerc galben inconjurat de un halou de culoare rosie. Poate fi vorba de unul singur sau de mai multe astfel de cercuri, localizandu-se in zona obrajilor, pe limba sau in interiorul buzei.
• Leziunile care apar in timpul racelilor: Cunoscute si sub denumirea de herpes, leziunile care apar in timpul racelilor sunt basici pline de lichid care isi fac aparitia pe si in jurul buzei. Apar foarte rar la nivelul gingiilor sau palatului. La ceva timp de la aparitia lui, herpesul formeaza o crusta si este asociat cu usturimi, sensibilitate sau arsuri.
• Iritatii la nivelul cavitatii bucale.

Iritatia poate fi provocata de:
– Muscarea obrazului, a limbii sau a buzei.
– Purtarea aparatelor dentare sau a oricarui dispozitiv dentar sau prezenta unui dinte spart, ascutit.
– Mestecatul tutunului.
– Lezarea mucoasei din cauza consumului de alimente si bauturi fierbinti.
– Gingivita sau alte infectii la nivelul cavitatii bucale.
– Hipersensibilitate la anumite lucruri, cum ar fi diferite tipuri de alimente sau medicamente.
– Lupus, boala Crohn sau boala Behcet (boli autoimmune care afecteaza mucoasa bucala).
– Consumul anumitor medicamente, cum sunt cele folosite in chimioterapie, antibiotice, medicamente folosite pentru artrita reumatoida sau epilepsie.
– Radioterapia ca parte a tratamentului impotriva cancerului.

Simptome ale stomatitei: aftele si herpesul
Aftele:
• Pot fi dureroase
• Pot dura de la 5 pana la 10 zile
• Au tendinta sa reapara
• In general, nu sunt asociate cu febra.
Herpesurile:
• De obicei, sunt dureroase
• Dispar in 7 pana la 10 zile
• Sunt cateodata asociate cu raceala sau cu simptomele asemanatoare gripei.

Cauzele stomatitei

Aftele
Nu se cunoaste cu exactitate cauza aftelor, dar exista o serie de lucruri care pot determina evolutia lor, precum medicamentele, alimentatia nesanatoasa, stresul, anumite bacterii sau virusuri, lipsa somnului, pierdere brusca in greutate si anumite alimente, precum cartofii, citricele, cafeaua, ciocolata, branza si nucile.
Aftele pot fi legate si de un sistem imunitar scazut din cauza unei raceli sau gripe, schimbari hormonale sau nivel scazut de vitamina B12 sau acid folic. Chiar si atunci cand ti-ai muscat obrazul sau ai mestecat o bucata de mancare ascutita poti sa declansezi aftele.
Aftele apar ca urmare a unei predispozitii genetice si sunt considerate o boala autoimuna; nu sunt contagioase.
Aproximativ 20% dintre americani, spre exemplu, vor face afte la un moment dat – femeile mult mai des decat barbatii.

Herpesurile
Herpesurile sunt provocate de un virus numit herpes simplex tip 1. Spre deosebire de afte, herpesurile sunt contagioase din momentul in care apare basica si pana cand aceasta s-a vindecat complet. Infectia initiala apare adesea inaintea maturitatii si poate fi confundata cu o raceala sau o gripa. Odata ce persoana este infectata, virusul ramane in organism, aflandu-se in stare latenta si reactivandu-se in conditii de stres, febra, traume, schimbari hormonale (cum este menstruatia) si expunere la razele soarelui.
In momentul reaparitiei lor, herpesurile tind sa se formeze in acelasi loc. Herpesul nu numai ca este contagios, dar se poate extinde si pe alte parti ale corpului persoanei afectate, cum ar fi ochii sau organele genitale.

Tratamentul impotriva formelor cunoscute de stomatita
Herpesurile nu dureaza mai mult de 2 saptamani, chiar si fara tratament. Odata cauza identificata, medicul va putea sa prescrie un tratament adecvat. In cazul in care aceasta nu poate fi aflata, se va pune accentul pe ameliorarea simptomelor.
Durerea si inflamatiile cauzate de herpesuri pot fi reduse astfel:
• Evitati bauturile si alimentele fierbinti, precum si mancarea sarata, iute si citricele
• Faceti gargara cu apa rece sau aplicati cuburi de gheata daca aveti arsuri
In cazul aftelor, scopul tratamentului este acela de a elimina disconfortul si de a lupta impotriva infectiei. Puteti incerca urmatoarele:
• Beti mai multa apa
• Clatiti gura cu apa sarata
• Incercati sa mentineti o igiena dentara corecta
• Aplicati un anestezic local cum este lidocaina sau xilocaina pe ulceratie (nu se recomanda in cazul copiilor sub 6 ani).
• Aplicati o cantitate egala de peroxid de hidrogen cu apa sau de bicarbonat cu apa pe ulceratii.

Daca va apar afte destul de des, se poate sa aveti o deficienta de acid folic si vitamina B12. Mergeti la medical dvs. pentru a discuta despre aceste probleme.
Medicamentele antiinflamatorii precum corticosteroizii (inclusiv prednisonul) sunt cele mai eficiente in tratamentul aftelor, deoarece reduc umflaturile si durerea.
Anumite tipuri de medicamente antiinflamatorii nu pot fi luate de toata lumea. De exemplu, daca prednisonul este administrat persoanelor cu diabet, nivelul zaharului din sange poate creste. Este foarte important sa se aiba o discutie cu medicul inainte de inceperea administrarii unui nou tratament.
Nu exista remediu impotriva leziunilor care apar in timpul racelilor. Tratamentul include:
• Acoperirea leziunilor cu o crema protectoare care sa contina un agent antiviral (ca de exemplu, unguentul aciclovir 5%)
• Aplicarea de gheata pe leziune

In cazul in care herpesul nu s-a vindecat in 2 saptamani, mergeti la medic.

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?