Tipuri de coroane dentare

[one_half]1. Tipuri de coroane dentare
– Coroanele integral metalice: aceste coroane sunt facute din metal si de obicei sunt preferate pentru dintii din zona posterioara. Ele pot suporta forte masticatorii mari. Marele dezavantaj al coroanelor metalice este ca sunt inestetice si nu pot fi folosite frontal sau la persoanele care descopera zonele laterale atunci cand rad. Au un pret relativ scazut.
– Coroanele metalo-ceramice: asa cum indica si numele, aceste coroane sunt o combinatie de metal si ceramica (portelan). Nu sunt atat de rezistente ca acelea integral metalice, dar, cu toate acestea, sunt suficient de rezistente ca sa poata fi folosite si in zona laterala (masticatorie). Acest tip de coroane poate fi folosit atat pe dintii anteriori, cat si pe cei posteriori. Au raport bun calitate pret, motiv care le face sa fie cele mai des intalnite in alegerea pacientilor.
– Coroanele metalo-compozite: au o rezistenta mai scazuta, fiind sunt mai predispuse la uzura si la fractura. Sunt indicate mai mult in zona frontala, avand un pret mediu intre coroanele metalice si cele metalo-ceramice. Sunt foarte rar preferate de pacienti si medici, fiind pe cale sa fie eliminate ca metoda de terapie.
– Coroanele acrilice: denumite si coroane provizorii, sunt cele mai slabe ca rezistenta, dar si cele mai ieftine. Acestea sunt folosite ca etapa intermediara (coroane provizorii) dupa ce dintii au fost slefuiti in vederea realizarii unor coroane permanente. Sunt extrem de importante pentru obtinerea unei gingii sanatoase inainte de amprentarea finala pentru coroanele definitive.[/one_half] [one_half_last][/one_half_last]

– Coroane integral ceramice: pana nu demult indicate doar in zona frontala datorita esteticii lor, rezistenta lasand de dorit pentru a fi folosite si in zona laterala. Intre timp, un nou material, IPS E.MAX, a facut posibila utilizarea acestora si in zona posterioara, avand un grad de rezistenta apropiat coroanelor metalice si o estetica excelenta. Dezavantajul acestor coroane consta in pretul de fabricare, care in final poate fi cu 40-50% mai mare decat al coroanelor metalo-ceramice conventionale.
– oroanele ceramice cu structura pe zirconiu: desi au o estetica buna, aceasta este net inferioara celor E.Max, mai ales cand discutam despre dintii frontali. Sunt recomandate atunci cand este nevoie de punti estetice, dar si in cazuri de coroane solo. Pretul lor este intre coroana metalo-ceramica si coroana integral ceramica. Au o adaptare excelenta, aceasta fiind realizata cu ajutorul unui computer, tehnica numindu-se Cad-Cam.

2.Indicatiile coroanelor dentare:
In urmatoarele situatii este nevoie de o coroana dentara:
– Dinti foarte cariati: in cazul dintilor cu carii secundare mari se indica coroane. Principalul motiv este acela ca, din cauza pierderii mari de tesut dentar, sunt sanse ca obturatia sa se disloce, tratamentul de canal sa se infecteze sau peretele dintelui ramas sa se fractureze. Cand fractura merge subgingival, se recurge la extractie si deci dintele este pierdut.
– Dinti fracturati: cateodata, dintele fracturat este, si el, o indicatie pt a primi coroana, in vederea prevenirii unei viitoare infectii. Fracturile pot fi cauzate de accidente (lovituri in zona respectiva) sau de rezistenta scazuta a dintelui cauzata de uzura (bruxism) sau de plombe mari in volum.
– In scop protetic: atunci cand lipseste un dinte, pentru a inchide bresa respectiva se recurge la o punte dentara. Dintii sanatosi vecini pot fi sacrificati si pot fi folositi la realizarea unei punti dentare.
– Coloratii dentare: foarte multe persoane au dintii colorati in gri-cenusiu, rezultand un aspect inestetic. Coroanele integral ceramice sunt preferate in aceste situatii.
– Implanturi dentare: Pentru a acoperi un implant se folosesc coroane dentare. Implanturile sunt din ce in ce mai folosite pentru a salva dintii vecini, pentru a mentine osul si pentru a reda functionalitatea integrala a aparatului dento-maxilar.
Acestia sunt factorii care duc la necesitatea unei coroane dentare. Pacientul trebuie sa aiba grija de coroanele sale, altfel exista riscul decimentarii.

3.Motivele dislocarii coroanelor in cavitatea bucala:
– Coroane prost ajustate: principalul motiv al decimentarii unei lucrari este proasta geometrie a bontului dentar si tehnica de slefuire. Pentru a obtine un bont de calitate, dentistul trebuie sa foloseasca tehnici de slefuire foarte precise, lucru care cere mult timp si pricepere si care se reflecta in pretul final al coroanei.
– Cariile dintelui: cariile nu au fost eficient inlaturate de catre dentist si coroanele au fost puse deasupra lor. Din aceasta cauza, dintele continua sa se carieze, lucru ce face coroana sa se slabeasca si sa se disloce.
– Structura dentara insuficienta pentru a fi asezata coroana: coroana necesita o anumita cantitate de structura dentara pentru a putea fi mentinuta, dar daca structura dentara este insuficienta, se poate ajunge la dislocarea ei. Mai exact, reconstructia bontului protetic cedeaza, ramanand in coroana. Este nevoie de cel putin 2mm de substanta dentara deasupra gingiei, pe tot conturul dintelui, pentru obtinerea asa numitului „fenomen de ferula”.
– Infiltratii: apar cand coroana nu este adaptata corect. Din cauza acestor infiltratii externe, materialul de ciment care leaga coroana de dinte este contaminat si astfel se ajunge la dislocare.
– Factorii ocluzali: este foarte importanta integrarea coroanei din punct de vedere ocluzal in sistemul de masticatie. Atat la nivelul punctelor de contact (dintii vecini), cat si la nivelul dintilor antagonisti (dintii cu care coroana noastra vine in contact), daca nu se obtine un echilibru armonios, pericolul decimentarii sau al fracturarii este mare.
– Trauma: poate fi unul dintre motivele decimentarii coroanelor dentare. De cele mai multe ori, aceasta se disloca impreuna cu substanta de reconstructie a bontului dentar sau acesta se poate chiar fractura, in cazul dintilor mai subtiri.
Ce trebuie facut in cazul dislocarii coroanelor?
Contactati in mod urgent medicul curant. Cu cat intarziati mai mult, cu atat „pagubele” la acel nivel pot fi mai mari.

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?